Снимка: архив, Булфото

Скандален случай в Пловдив - служители на Университетската болница „Свети Георги” са отказали да предадат тленните останки на починала жена на близките й, докато те не платят нейните здравни осигуровки. От ръководството на болницата назначиха спешна проверка, а от Агенцията по приходите в Пловдив казват, че това е четвъртият подобен случай.  

Мъж от кърджалийско село е отишъл в приходната администрация, за да плати осигуровките на своята починала съпруга. Директорът на дирекция „Обслужване” Ася Попхристова останала потресена от искането на човека, който обяснил, че от моргата на Университетската болница не дават тялото на жена му заради неплатените здравни вноски. Невнесената сума била 110 лева. 

„Той искаше да се издаде удостоверение за непрекъснати здравни права на вече починал човек, а юридически, след като човекът е починал, няма на кого да се издаде и връчи удостоверение, защото то е лично”, заяви пред Dnes.bg Попхристова. 

Пациентката е приета по спешност в кардиологичното отделение. За 7-дневното лечение са отишли 14 хиляди лева. Заради прекъснатите здравни вноски парите не могат да се възстановят на болницата от Здравната каса. Заради скандалния случай е образувана проверка. 

„Притеснителното е в това, че всъщност пациентът е починал и след това са искали да се платят здравните осигуровки”, коментира Карен Джамбазов – директор на УМБАЛ „Свети Георги” - Пловдив. 

По неговите думи е нормално, когато пациент постъпи в болнично заведение и е неосигурен, той да бъде поканен да заплати здравните си осигуровки, за да може лечението му да бъде заплатено на болницата.

От Университетската болница съобщиха, че за 2011 година са претърпели загуба от 800 хиляди лева заради лечение на здравно неосигурени пациенти.

"Ако служител на лечебното заведение е изисквал заплащане на здравни вноски като условие за получаване на тялото на починалата от нейните, то става дума за грубо неспазване на правилата в регламента. Затова след приключване на проверката, ако бъде установено нарушение, виновните лица ще бъдат наказани дисциплинарно", увериха от болницата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase