Лекари непрекъснато следят състоянието на момичето. Снимка: МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен

15-годишно бременно момиче е настанено в реанимацията на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”- Сливен заради настъпили усложнения.

Началникът на отделението д-р Димитър Боянов заяви, че състоянието на пациентката е тежко. Тя е в реанимация от седем дни, бременна е в петия месец.

„На 14 години е забременяла и всички усложнения от бременността й се развиват по написаните медицински закони. Не може едно дете да забременее, защото всички органи, които са детски и незрели, поемат свръхнатовареност, която само един завършен организъм може да поеме", обясни той.

"Следват усложнения, които довеждат до тежкото състояние, в което се намира сега - с дихателна и сърдечна недостатъчност, с полисерозит. Преди това е била в детско отделение заради пиелонефрит. Матката, която е по-голяма, „пада” върху уретерите и ги притиска, предизвиква хидронефроза, което е бъбречно заболяване, и започват да я лекуват. След това, на другата страна, се притискат други жизненоважни органи, появяват се отоци, развиват се възпалителни процеси. Дете не може да роди дете! Това трябва да се знае от малцинството”, каза д-р Боянов.

Момичето е в съзнание, постоянно се следи състоянието на плода. Лекарите обаче не изключват увреждания и на бебето заради тежкото състояние на майката.

Д-р Боянов смята, че трябва да се проведе мащабна информационна кампания сред ромите за последствията от ранната бременност, за да се предотвратят нови случаи с усложнения или смърт.

„Законът трябва да се намеси, защото само по законов път тези хора ще бъдат ограничени да превърнат половия акт в детска игра и да създават наследници. Ромските организации трябва да имат активно участие, защото загиващите ще стават все повече и повече. Трябва да съберат своите хора и да им обяснят какво е бебе, къде свършва детството и къде започва майчинството”, допълни лекарят.

Според него законът трябва да наказва бащите на бъдещите бебета като насилници, за да спрат деянията им. Отговорност трябва да носят и родителите на младите майки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase