Снимка: Булфото

Бюджетът за запълване на дупки по републиканската пътна мрежа е около 20 млн. лева, обяви шефът на Агенция "Пътна  инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров.

На конференция за пътната безопасност той уточни, че в момента се запълват дупки със студена асфалтова смес на най-невралгичните участъци: магистрала "Тракия" в участъка от Пазарджик до тунела "Траянови врата", по пътя за Варна в района на Търговище, както и по пътищата към Кулата, Видин и Русе.

"Няма как да оставим тези направления с дупки и хората да търпят щети", призна Лазаров.

По думите му след края на зимата ще продължи запълването на дупките с топла асфалтова смес.

Шефът на АПИ съобщи още, че на новостроящите се магистрали няма нанесени щети от снега.

В участъка на магистрала "Тракия" при Ямбол обаче има големи залети площи и части от трасето са под вода.

"Няма да има забавяне на строителството на "Тракия" заради тежката зима", поясни Лазаров.

"Завършването й ще бъде един голям успех по отношение на пътната безопасност, защото един от най-критичните пътни участъци с много жертви е участъкът от Стара Загора до Нова Загора и от Нова Загора до Сливен. Този невралгичен участък ще бъде прескочен с изграждането на Лот 2 и 3 на автомагистрала "Тракия", обясни Лазаров.

По думите му колкото по-често бъдат разисквани проблемите на пътната безопасност, толкова повече хора ще бъдат предпазени от инциденти на пътя.

"Основните инвестиции, които държавата прави в пътната инфраструктура, са основно от Европейския съюз. Те са около 1 млрд. лева. Инвестициите са по две програми ОП "Транспорт" и ОП "Регионално развитие", посочи Лазаров.

"Няма маловажни пътища, тъй като трафикът си казва думата", подчерта той и отбеляза, че ще започне строителството на редица скоростни пътища, като първият от тях е от Калотина до София, който ще започне да се изгражда тази година.

Върви и процедурата за възлагане строителството на част от западната дъга на Околовръстния път на София.

Скоро започва и проектирането на скоростните пътища от Видин до Монтана, от Русе до Разград.

Накрая Лазар Лазаров призна, че в страната ни има пътища, на които повече от 30 години не им е правен ремонт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase