14 българи са блокирани в колите си на прохода Троян-Кърнаре край Беклемето. Това съобщиха за Dnes.bg от пожарната в Пловдив. Хората са закъсали около 8 часа сутринта в огромни преспи и не могат да се измъкнат от капана на снега.

„Проведохме спасителна операция, но успяхме да изтеглим само две коли и един ТИР, 14 човека все още остават блокирани”, съобщи говорителят на пожарната инспектор Георги Кунев. 

Спешно на място са изпратени два снегорина на Община Карлово и тежкотоварен автомобил на Планинската спасителна служба, както и два пясъкоразпръсквача и роторна машина, за да окажат помощ и разчистят пътя. 

„Преспите са големи, а продължаващите снегонавявания създават затруднения на снегорините”, каза още инспектор Кунев. 

Изходът за бедстващите хора е екип спасители, който е тръгнал към прохода, за да ги извади от автомобилите и свали в града.

Междувременно в Хасковска област ситуацията също остава тежка.

Два буса с 15 души в тях са потърсили помощ на спешния телефон 112. Те са се изгубили по пътя Маджарово - село Сеноклас, съобщи за Dnes.bg началникът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - Хасково комисар Николай Вълчев.

"Държим връзка с тях, но има сняг и паднали дървета и те не могат да обяснят къде точно се намират. Ние също не можем да достигнем до тях с автомобилите, затова трима пожарникари са тръгнали пеш през преспите, за да ги открият и да ги изведат до място, където могат да бъдат издърпани", уточни Вълчев.

По-рано днес в Ивайловградско закъсаха и два училищни автобуса, идващи от селата Планинец и Неделино. В първия автобус са пътували 8 деца. Те са били транспортирани до най-близкото село Пелевун. До втория автобус пожарникарите са успели да достигнат и да го освободят от преспите.

До момента в Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" са постъпили 20 сигнала. Само 2 от тях са за пожари. Останалите са за закъсали автомобили и паднали дървета.

Заради износени летни гуми през целия ден товарни автомобили закъсват по шосетата в Хасковско. Вятърът събори и 35-годишно дърво в областния град. За щастие няма пострадали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase