Снимка: Булфото

Правителственият самолет Еърбъс 319, който трябва да евакуира български граждани от Либия, е кацнал в Триполи, съобщиха от Министерството на външните работи.

Самолетът трябваше да излети днес по обяд. Полетът обаче бе забавен заради липса на разрешение за кацане от страна на либийските власти.

Същевременно втори самолет на „Техноекспортстрой“ излетя от България за Триполи малко преди 19.00 часа.

Във втория самолет могат да се качат около 150 българи, съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Борисов призова при подобни размирици българите, които се намират в конфликтни райони, при възможност да се прибират с граждански полети.

"Да не чакат да изпращаме самолети да ги прибират. Правим го, но да не чакат", заяви премиерът.

Около 500 са регистрираните български граждани в Либия, по официална информация на МВнР. Най-много от тях живеят в Триполи и Бенгази. Още в понеделник министерството препоръча на българите, които имат възможност, да напуснат Либия с граждански полети.

Още по темата

От ведомството изтъкват, че комуникациите на територията на Джамахирията, са нарушени и призовават тези български граждани, които са в района на Триполи и имат в себе си задгранични паспорти, да се явят на летището в града. Те трябва да носят със себе си българските си паспорти, независимо дали в тях имат либийски изходни визи.

Не е ясно колко наши сънародници са се отзовали на призива на министерството и ще бъдат на летището.

Българските граждани, които нямат в себе си български паспорти, трябва да се свържат с посолството, за да бъдат уточнени възможностите да получат временни паспорти, без които не могат да напуснат страната, уточняват от МВнР.

Днес нямаше ясна информация за ситуацията на международното летище в Триполи. Според либийската държавна информационна агенция то работи нормално и полетите се извършват без закъснения.

По-рано се появи информация, че либийското въздушно пространство е затворено за цивилни полети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase