Иван Тотев. Снимка: Булфото

Общинският съвет в Пловдив ще поиска от премиера Бойко Борисов отстраняването на областния управител Иван Тотев.

Решението бе взето с 12 гласа “за” и 5 въздържали се на нарочно свикано заседание. Поводът е филмът на ГЕРБ, който е правен по време на изборите в район „Източен”.

Съветниците изгледаха лентата и решиха да сезират прокуратурата, парламентарната комисия за борба с корупцията, както и европейските институции.

Местният парламент възложи за изпълнение решението на председателя Илко Илиев.

“Ако разиграваме целия този политически цирк, за да се изцапаме всички с кал, аз се отказвам да участвам. Ако обаче искаме истинска политическа реакция, то нарушенията са факт”, посочи независимият общински съветник Дани Каназирева.

Старейшините решиха, че нарушенията във филма са няколко – призоваване за по-голям брой недействителни бюлетини, търговия с влияние и неправомерно ползване на услугите на държавно търговско дружество с цел повлияване върху гласоподавателите, както и назначаване на избиратели във ВиК.

В район "Източен” в Пловдив се намира най-големият ромски квартал „Столипиново”, в който живеят близо 50 000 роми.

“Сега е времето да видим колко от мъжете в държавата наистина са мъже и доколко личната отговорност като основен принцип в ГЕРБ продължава да действа, или останаха само кухите фрази от предизборната кампания”, призова още Каназирева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase