Световният рекордьор по плуване Цанко Цанков е поставил ново предизвикателство пред себе си. Този път му предстои да преплува 37 километра в студените води на Тихия океан.

"Преди броени дни се завърнах от посещение в САЩ, което беше свързано с предстоящия ми плувен маратон. Представлява разстоянието от остров Санта Каталина до бреговете на Лос Анджелис. Тихият океан е най-студен, ще бъде голямо предизвикателство. Към настоящия момент няма регистрирано българско участие при преплуване на протока Каталина", сподели Цанков в студиото на "България сутрин".

На място той се е запознал с организаторите, условията на трасето, провел е среща с българската общност. Плувният маратон ще се състои на 27 или 28 август, а Цанков вече е успял да проведе тренировка в студените води на океана. Организаторите осигуряват придружаваща лодка с висок борд, която също ще го ориентира за посоката на плуване.

"Температурата на водата е малко под 14 градуса, усеща се като изключително студена. Най-добрите плувци на планетата плуват за време около 8 часа. Трябва да бъда подготвен за плуване от 8-9 часа в тези води. Използването на неопренов бански костюм не е позволено, трябва да си само с обикновен костюм, което затруднява плуването", изтъкна плувецът ни пред Bulgaria ON AIR.

"Плуването през нощта е изключително дискомфортно за човек, когато гледа единствено черния фон на водата и небето. Единствено в Черно море съм се опитвал да плувам вечер и съм установил, че ми е много трудно. В една част от подготовката ми плувам със затворени очи, за да свиквам с тази по-трудна ориентация. Ще имам и тренировки в България, които ще се провеждат вечер", обясни Цанков.

"Най-трудното тук ще бъде ниската температура на водата. Направил съм редица тренировки в Черно море още от януари, всеки ден правя ледени душове. Тренирам средно по около 4 часа на ден, тренировките са много монотонни, през повечето време плувам сам, каза още той.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase