Снимка: БГНЕС

Сеп Блатер и Мишел Платини, които преди бяха шефове съответно на световния и европейския футбол, бяха оправдани от швейцарски съд след делото по подозрение за подправено плащане, което разтърси спорта и ги свали ефективно от властта. Федералният криминален съд на Швейцария в южния град Белинзона отхвърли молбата на наказателното преследване за условна присъда от година и осем месеца след огромно разследване, което започна през 2015 и продължи цели шест години.

Още по темата

86-годишният бивш президент на Международната футболна централа (ФИФА) Блатер и 67-годишният Платини бяха съдени за плащане в размер на 2 млн. швейцарски франка през 2011 на французина, който тогава оглавяваше Европейската футболна централа (УЕФА). Бившата легенда на "петлите" "предал на ФИФА през 2011 фиктивна фактура за (предполагаем) дълг, все още съществуващ, за дейността му като съветник на ФИФА между 1998 и 2002", според съда. Блатер настоя пред съда, че двамата са стигнали до устно „джентълменско“ споразумение, като някои от парите на Платини да бъдат платени на по-късен етап, когато уязвимите финанси на ФИФА го позволят.

И двамата бяха обвинени в измама и фалшифициране на документ. Блатер бе обвинен в незаконно присвояване и престъпно управление, докато Платини бе обвинен в участие в тези нарушения. Блатер и Платини продължиха да пледират невинни по време на съдебния им процес, който се проведе от 8 до 22 юни. Обвинителният акт бе повдигнат от Главната прокуратура на Швейцария. Централите на ФИФА и УЕФА се намират в Швейцария съответно в Цюрих и Нион.

Платини и Блатер получиха забрани извън спорта в момента, в който французинът изглеждаше в отлична позиция да замени Блатер на кормилото на ФИФА. Двамата съдружници станаха съперници, след като Платини загуби търпение относно евентуалното заставане начело на Международната централа, докато престоят на Блатер на върха бе доведен до край от отделен корупционен скандал във ФИФА през 2015, който бе разследван от Федералното бюро за разследване на САЩ.

Йозеф "Сеп" Блатер се присъедини към ФИФА през 1975, стана генерален секретар шест години по-късно и стана президент на централата през 1998. Той бе принуден да се оттегли през 2015 и получи осемгодишна забрана от ФИФА, която по-късно бе намалена на шест, заради етични нарушения, свързани с оторизирането на плащането към Платини, направено в негов личен интерес, а не в този на Международната федерация. Платини е считан за един от най-великите футболисти в историята. Той е трикратен носител на „Златната топка“, при това в три поредни години – 1983-85. Французинът бе президент на УЕФА от януари 2007 до декември 2015. Той обжалва първоначалното си наказание от осем години в Спортния арбитражен съд (КАС), което впоследствие бе редуцирано до четири години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase