Снимка: БГНЕС

Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин беше запален в древна Олимпия на специална церемония. На нея присъстваха президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу, президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах и други официални лица.

Зрителите не бяха допуснати да присъстват заради ограничения заради пандемията от коронавирус.

Огънят беше запален посредством специално параболично огледало, което "улови" слънчевите лъчи, от върховната жрица - актрисата Ксанти Георгиу, на олтара на древногръцкия храм Хера. След това се проведе театрално представление с група жрици, извършващи церемония, основана на древни традиции с въвеждане на съвременни елементи, съобщава БНР.

Церемонията се проведе на стадиона, който в древността е бил домакин на много спортни състезания от древните олимпийски игри.

Олимпийският огън беше предаден на първия факлоносец на стадиона - състезателят по ски алпийски дисциплини Йоанис Антониу, който преди това участва в щафетата с факела за Игрите в Сочи 2014 и също така носи гръцкото знаме при закриването на олимпиадата в Пьончан 2018.

Този път традиционната щафета на олимпийски факел в Гърция беше отменена заради пандемията. Огънят в понеделник ще се пренесе само от древния стадион до близкия паметник на основателя на съвременните олимпийски игри - френския барон Пиер дьо Кубертен, след което ще бъде транспортиран до атинския Акропол, където ще остане през нощта.

Във вторник огънят ще бъде предаден на китайската делегация на официална церемония.

Игрите на 24-ата зимна олимпиада ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 година, а параолимпийските игри са от 4 до 13 март.
 

Коментари Напиши коментар

3

АнатемаНаСашоФашиста

преди 1 месец

Преди повече от четвърт век СДС-Шайката пък запали подредената ни държавица.Да сте чули нещо?

2

Анонимен

преди 1 месец

А световното в Катар,още по -яка глупост.

1

Анонимен

преди 1 месец

Олимпийски игри в Китай.Дори е смешно само като го кажем.Дано това е последната лудост.Олимпиадата е западен феномен и няма нищо общо с Конфуции,Мохамед,Буда и тн.