Златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика на България спечелиха историческа олимпийска титла и постигнаха революция в този спорт. Тази оценка направи вицепрезидентът на федерацията по художествена гимнастика Невяна Владинова. Тя е категорична - България написа история в един от най-красивите спортове.
 
"Това е една много отдавнашна мечта, цел. Една победа за целия световен гимнастически свят. Преди пет години, когато ги събраха, тяхната цел беше само това, нищо друго и нищо по пътя не ги отказа, просто всяка сутрин ставаха и знаеха, че отиват да вземат златото на Олимпиадата", каза пред Bulgaria ON AIR вицепрезидентът на Федерацията по художествена гимнастика Невяна Владинова.
 
Олимпийският връх е сбъдната мечта, до която има дълъг път, добре утъпкан от предишните успешни гимнастички на България. А в Токио българкият ансамбъл доказа, че няма невъзможни неща. 
 
"Свикнали сме винаги рускините да са първи, останалите да се борят за разпределението на останалите медали, всички знаехме, че нашия ансамбъл е най-добър, но до момента докато не го вземат медала, имаше едно НО заради този субективен фактор съдийство", допълни тя.
 
Българският ансамбъл обаче предизвика истинска революция, а зад тази революция и огромния успех стоят треньорите. "Ролята на треньора е огромна. Ако го няма треньора, който да създаде екип и да подходи към всеки, няма как да има успехи", подчерта Владинова.
 
Олимпийското злато е и личен връх за всеки спортист.
 
"Трудното е, че така или иначе минаваш този път и не винаги стигаше до върха, но преминаването ти позволява да стигнеш до свой личен връх. това е таванът в спорта, няма накъде повече. Тези момичета много пъти бяха на косъм от титлата и в други големи състезания, но ето сега виждаме, че всичко е имало смисъл и те имат върха на кариерата си", стана ясно от думите ѝ. 
 
Невяна Владинова, коятое една от най-успешните ни гиманстички, е категорична, че златото е мисия възможна. 
 
"Досега всички мислеха, че първите места са резервирани. Златото си беше резервирано, с тази олимпиада стана революция в гимнастиката, че могат да се преборят и да вземат златен медал.Този ансамбъл доказа, че в гимнастиката се раждат златни момичета", допълни спортистката.
 
След огромния  успех момичетата заговориха за оттегляне, защото най-хубавото чувство е да се откажеш, когато си на върха. Владинова призна, че не обръща внимание на критиките на Русия, защото винаги е вярвала, че българките са най-добрите. 
 
А пътят след успешния спорт отваря много врати, стига да не спираш да дерзаеш и да се бориш винаги да си на върха, както в спорта, така и в живота.
 
"По-скоро увереност, самочувствие да, но не това гадно самочувствие, което е да си надут, но увереност в себе си трупаш", сподели тя.
 
Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase