Снимка: БГНЕС
Директорът и режисьор на церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Токио, 48-годишният Кентаро Кобаяши, се озова в центъра на антисемитски скандал, след като бе разкрито, че когато е бил млад и член на комедиен дует, в един от скечовете осмива Холокоста и си позволява антисемитски шеги. 
 
Това съобщи в четвъртък японският вестник Mainichi Shimbun, предаде БГНЕС.
 
В интернет се появи запис на речта на Кобаяши, направен през 1998 година. Кадрите показват как той предлага да "изиграе Холокоста" и хвърля много отрязани на хартия мъже, които олицетворяват жертвите на геноцид. Видеото стана много гледано в японския сегмент на социалните мрежи. Потребители отправиха остри критики.
 
Както по-късно шефът на организационния комитет Сейко Хашимото заяви пред репортери, Кентаро Кобаяши напусна поста си в четвъртък след избухналия скандал.
 
Според нея Кобаяши се извини за думите си преди 30 години и подаде оставка по собствена воля. "Както мнозина посочиха, моите забележки наистина бяха напълно неподходящи. Съжалявам и се извинявам най-дълбоко", прочете Хашимото изявлението на директора.
 
Центърът "Саймън Визентал" (неправителствена организация, която също изучава Холокоста и борбата с антисемитизма) заяви по този повод, че "никой, колкото и талантлив да е, няма право да осмива жертвите на нацисткия геноцид." Японската страна все още не е реагирала официално на последното развитие на събитията.
 
На 19 юли 52-годишният музикант Кейго Оямада, назначен от композитора на церемонията по откриването на Олимпиадата, също подаде оставка. В японските медии се появяват цитати от интервю, което той дава на местно музикално списание през 1994 г. В него Оямада призна, че докато учи в училище, систематично се подиграва на съучениците си с увреждания. Той се засмя, описвайки действията си. В резултат думите на музиканта предизвикаха възмущение сред жителите на Япония, които призоваха той да бъде отстранен от участие в церемонията по откриването на игрите.
 
Това е четвъртият голям скандал, свързан с организаторите на олимпийските игри в Япония. През февруари шефът на организационния комитет Йоширо Мори подаде оставка. Той направи неуместни коментари, че увеличаването на броя на жените в спортните комитети и федерации води до забавяне на техните срещи. 
 
През март творческият директор на игрите Хироши Сасаки също напусна поста си заради предложение за участието на актриса, модел и водещ Наоми Уатанабе в една от стаите по време на церемонията по откриването. Според неговата идея момичето трябвало да слезе от небето под формата на прасе.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 седмица

Пак двойни стандарти. Жусуи Абдо има право да осмива и да рисува карикатури, щото било свещена свобода на словото, а Кентаро Кобаяши, колкото и талантлив да е, няма право да осмива.

14

муааахахаха!

преди 1 седмица

Весела статийка от начало до край! Отрязани от хартия човечета олицетворяват хартиения холограм... ъъъ.. кост, композитора и той под ножа за политическа некоректност, а накрая неква слиза от небето като прасе... хахаха, много гот. Японците е време да се усетят, че култът към анихилиралите ги американци не води до нищо добро!

13

Веселинъ 7112136860

преди 1 седмица

Ковид и Холокост са синоними. Авторите и на двете са Моисей и Авраам,Мохамед и Меди.