Снимка: БГНЕС

Личният лекар на Диего Марадона Леополд Луке и още шест медицински лица ще бъдат разпитани днес и през следвщаите две седмици от прокуратурата в Аржентина във връзка с внезапната смърт на легендата на световния футбол в края на миналата година, предава БГНЕС.

Дон Диего почина на 60-годишна възраст в дома си от инфаркт в края на ноември, като смъртта му продължава да се разследва от властите и е възможно Луке и медицинският екип, който е обгрижвал Марадона, да отиде на съд.

По-рано тази година разследващите установиха, че седемте медици не са положили адекватни грижи за здравето на Марадона, който е починал след "дълга агония". Панел от 20 медицински експерта заяви, че лечението на световния шампион от 1986 година е било "изпълнено с нередности и грешки" и че медицинският екип е оставил оцеляването на Марадона "на съдбата".

Още по темата

Експертите заключиха, че Марадона е щял да има по-голям шанс да оцелее, ако е бил получил адекватни медицински грижи и е бил настанен в нужното лечебно заведение.

От самото начало на разследването неврохирургът Леополдо Луке твърди, че е направи всичко по силите си за здравето на Марадона, но че пациентът му е бил много труден и не се е вслушвал в съветите. Другите шест медицински лица, които ще бъдат разпитани са психиатърката Агустина Косачов, психологът Карлос Диас, болногледачите Рикардо Алмирон и Дахиана Мадрид, както и координаторите .

Мариано Перони и Нанси Форлини. През следващите две седмици всички те ще бъдат разпитани един по един, като процедурата ще завърши с Луке на 28 юни. След това съдия ще прецени дали въпросът трябва да бъде отнесен към съда и да бъде започнато дело. Всички седем лица са със забрана да напускат Аржентина и са застрашени от затвор между 8 и 25 години, ако бъдат намерени за виновни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase