Снимка: БФВТ

Двама български щангисти заминават за Иран, където в неделя и в понеделник предстои първият за годината олимпийски квалификационен турнир. На състезанията в град Рещ Ангел Русев и Юндер Бейтула ще се опитат да натрупат още точки и добри резултати в битка за по-предно място в ранглистите, осигуряващо виза за игрите в Токио това лято, съобщават от родната федерация.

Европейският вицешампион за мъже от Батуми 2019 г. Русев ще вдига в кат. 61 кг. През миналата година той стана и европейски шампион до 20 г. с 3 световни рекорда за юноши на първенството в Букурещ през октомври.

Бейтула пък има остра нужда от участия в повече състезания, след като миналата есен спечели бронз в изтласкването на кат. 81 кг на световното за мъже в Патая.

Българите и старши треньорът на националите Иван Иванов ще пътуват през Доха до Техерен и оттам с вътрешен полет до град Рещ, който се намира на брега на Каспийско море. Щанги федерацията е получила уверения от Министерството на външните работи, че обстановката в Иран вече се нормализира и участието на нашите спортисти не крие рискове.

След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 г., сред които е и европейското първенство, първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка категория получават визи за Токио. Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт. Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория.

Коментари Напиши коментар