Снимка: Bulgaria ON AIR

Руските атлети няма да могат да се състезават на предстоящата Олимпиада в Токио и на Световното по футбол в Катар през 2022 година заради подозрения, че лабораторните резултати за допинг се манипулират.

Според журналиста Чавдар Стефанов за Русия всичко е политика, в това число и спортът.

"Склонна съм да приемам, че всичко преминава през призмата на политиката. Когато вчера излезе тази новина, започнах да премислям какво се случи в световен мащаб, защото всичко резонира и обикновено врагът е Русия. Няма значение права ли е, или не", коментира историкът и геополитически анализатор Нина Дюлгерова.

Още по темата

Ако погледнем статистиката от началото на века досега, 2000 година има 7 наказани руски спортисти за допинг. 2010 г. са 58, през 2011 - 96, 2014 - 41, 2019 - 129. Хората просто така са си свикнали там. Това е една цяла система, заяви Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Слушаме за Русия само с негативизъм. Може ли някой да си помисли сериозно, че постиженията на всички останали страни са изцяло чисти? Нека да не си правим илюзии", контрира Дюлгерова.

Стефанов пък ѝ отвърна, че България също има опит с допинга, особено при вдигането на щанги.

"Какво ще направят сега тези спортисти, които трябваше да участват? Цялата тази допинг система трябва да бъде елиминирана", сподели Чавдар Стефанов в студиото на "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase