Снимка: Bulgaria ON AIR

Да побеждаваш японците в Япония. И то в техния  спорт - сумото. Спорт, който практикуват от древността и преплитат с важни шинтоистки традиции. В "България сутрин" гостуваха хората, които познават и цената, но и сладкия вкус на победите - сумистът Пенчо Дочев, който преди дни стана бронзов медалист в категория до 85 килограма в Осака, и неговият треньор - Христо Христов.

"Българите винаги сме били на високо ниво в сумото. Японците имат изградена техника и много трудно може да им се противопоставиш. Започвам със сериозни удари, за да мога да ги пресека. Изградил съм си начин как да се боря срещу японците, с другите се боря по различен начин", разкри Пенчо Дочев.

Сумистът ни е тренирал борба и се е пускал в ММА битки. Смята, че те му помагат за представянето му на дохиото.

"Занимавах се 20 години с борба и в НСА се запознах със сумото. Близо 9 години вече се занимавам със сумо. От 2-3 години се занимавам и с ММА", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Бях сигурен, че ще победи, защото миналата година също победи японец", сподели треньорът му Христо Христов.

И подчерта, че подготовката преди срещата е много важна за успеха, тъй като по време на срещата нямаш време за тактика. Философията на сумото е да демонстрираш, че излизаш с чисти мисли и чисти ръце, отбеляза той.

Следващите големи състезания за Пенчо Дочев са догодина - Републиканско първенство, Европейско първенство в Азербайджан и Световно първенство в Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase