Снимка: БФВТ

България ще бъде представена от седем състезатели на започващото следващата сряда в Патая (Тайланд) световно първенство по вдигане на тежести.

Петима мъже и две жени ще пътуват за далечния Изток, като съставът бе определен след поредното контролно късно снощи, съобщиха от Българската федерация по вдигане на тежести.

В последния момент заради контузия от състава отпадна щангист № 1 на България за миналата година Ангел Русев. С по-малки тежести тренира Стилян Гроздев, който има болки в дясната китка, но треньорът Иван Иванов се надява, че до старта на състезанията всичко с него ще бъде наред.

"С две изключения в състава за световното в Тайланд сега са най-добрите в момента в България, почти всички са медалисти поне от европейски първенства. Съжалявам за Ангел Русев, който отпадна в последния момент, но решихме да не рискуваме. Той има една постоянна болка в китката, получена след удар в лакътя преди седмица. Вчера направихме нова рентгенова снимка и преценихме, че е по-добре да се възстанови напълно, за да може да участва на европейското до 20 и 23-годишни след месец в Букурещ", заяви старши треньорът Иван Иванов.

Младежкият олимпийски вицешампион от Буенос Айрес 2018 Христо Христов също няма да бъде в състава, защото на този етап по-реалните му шансове за успех са на въпросния еврошампионат в румънската столица.

"Не обичам да давам прогнози, но смятам, че имаме своите шансове, най-важното е всеки от нашите да даде максимума си точно в деня на своята категория в Тайланд", каза след определянето на състава олимпийският шампион от Барселона 1992.

Според предварителните заявки, публикувани на сайта на Световната федерация по вдигане на тежести, с най-голям шанс за призово класиране са европейският шампион от тази пролет в категория до 73 кг Божидар Андреев и Васил Господинов в категория до 109 кг.

Ето и кои ще ни представят на световното:

ЖЕНИ

45 кг Даниела Пандова (Сливен, треньор Севдалин Минчев)
55 кг Мая Иванова (Хасково, Живко Архондев)

МЪЖЕ

67 Стилян Гроздев (Русе, Кръстина и Радослав Атанасови)
73 кг Божидар Андреев (Сливен, Пламен Братойчев)
81 кг Юндер Бейтула (Добрич, Тодор Кирчев)
109 кг Георги Шиков (Варна, Никола Колев)
109 кг Васил Господинов (Асеновград, Лъчезар Кишкилов)

Световното първенство е част от квалификационните турнири за олимпийските игри в Токио следващото лято. То е с най-висок ранг при събирането на точки за ранглистите в отделните категории.

След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 г., първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка категория получават визи за Токио. Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт.

Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория, уточнява сайтът на БФВТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase