Снимка: EPA

Лесно е да го объркаш щом свали каската – същата брадичка, същите устни и скули и най-вече – същите сини очи. Но Мик Шумахер не е само физическо копие на легендарния си баща. Той стремглаво е тръгнал по стъпките на Михаел Шумахер и е само въпрос на време да го видим на подиума, разпръсквайки шампанско след поредната си победа във "Формула 1”.

Мик е роден през март преди 20 години, когато баща му е още в началото на историческата си кариера. По това време Михаел има едва две титли зад гърба си и едва ли предполага в каква легенда ще се превърне с "Припкащото конче”. Всъщност, само две седмици преди да се роди сина му, Шуми гледа как по-малкият му брат Ралф завършва трети на Гранд при на Австралия, а той остава осми. Катастрофата, която ще провали целия сезон през 1999 година за него, предстои.

Следват пет години, в които "Ферари” с Шумахер зад волана му триумфира. Седем титли по-късно, Михаел се отказва от спорта, а малкото му момче вече е в училище. Но Мик не може да стои кротко на чина. Той иска да се състезева.

Първо идва картингът, после "Формула 4”, а след това "Формула 3”, където Мик триумфира през 2018 г. Този уикенд, пред погледа на майка си Корина, малкият Шумахер стартира за първи път във "Формула 2” на пистата в Бахрейн. Завърши осми на квалификациите, а днес вероятността да се качи на подиума и да разплиска шампанското от него е голяма.

Но дните след състезанието са може би най-вълнуващите за Мик Шумахер. Във вторник, той отново ще се повози из Бахрейн, но този път в първия си тест за „Формула 1” в болида на „Ферари”. Няколко дни по-късно ще изпробва и машината на "Алфа Ромео”, а ако този сезон мине като по мед и масло, от 2019 г. Мик най-вероятно ще стане част от F1.
Феновете на спорта нямат търпение за завръщането на фамилията Шумахер обратно в състезанието, особено зад волана на „Припкащото конче”, което превърна Михаел в легенда.

Макар в началото на кариерата си Мик да използва моминското име на майка си Корина за да избегне сравненията с баща си, днес той гордо носи своята фамилия.

"Да бъдеш сравняван с най-добрия пилот във "Формула 1” е цел, която всеки иска да постигне. А това, че той е мой идол и баща е много специално”, казва 20-годишното момче.

Ако прогнозите за успешната кариера на Мик Шумахер се сбъднат, той не просто ще направи семейството си, а и всички фенове горди, но и ще прекъсне проклятието, което тегне над синовете на състезателите във „Формула 1”.  Те не са рядкост, но рядко са успешни. Всъщност, единсвено Демън Хил и Нико Росберг успяват да спечелят титли също като бащите си Греъм Хил и Кеке Росберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase