Президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе откри официално 36-о световно първенство по художествена гимнастика в София.

На официалната церемония присъстваха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на БФХГ и на организационния комитет на шампионата Илиана Раева, президентът на БФГимнастика Красимир Дунев, посланикът на първенството Мария Петрова и вицепрезидентът на Българския олимпийски комитет (БОК) Валентин Йорданов.

"Добър вечер, дами и господа", каза Ватанабе на български език.

"В качеството си на президент искам да ви кажа "Добре дошли" на Световното първенство по художествената гимнастика тук в София. Всички зрители ще могат да се насладят на хармонията, красотата и съвършенството на този спорт. Благодаря на всички доброволци. Сега имам честта да открия 36-о Световно първенство по художествена гимнастика в София", добави президентът на ФИГ и обяви първенството за открито, държейки за ръце Илиана Раева и Мария Петрова.

Всички официални гости получиха специален плакет и по една българска роза.

Илиана Раева беше облечена в специален тоалет, пресъздаващ българския литак - традиционна българска женска носия с колан от оригинална пафта от народна носия.

Стилната церемония започна със специален филм за историята на България. Видеото включваше кадри, представящи най-големите исторически забележителности, културни постижения и успехи в спорта на страната. Талисманът Радина Филипова излезе на килима на фона на официалния химн - песента "Златните момичета" на "Deep zone project".

Георги Стрезов, работил по саундтрака на "Соло: История от Междузвездни войни", е създател на специалните ефекти на церемонията по откриването, а музиката, която я озвучаваше е създадена специално и е дело на групата"Оратница".

"Добре дошли, скъпи приятели! За нас е огромна чест да бъдем домакини на световното първенство по художествена гимнастика. България обича художествената гимнастика. Благодарение на редица поколения златни момичета у нас този спорт има многобройни фенове. Убеден съм, че българската публика ще аплодира прекрасните изпълнения от елита на спорта. Специално благодарности към г-жа Илиана Раева за огромните усилия за развитието на този спорт, за огромните усилия това Световно да мине по перфектен начин. Убеден съм, че ще се справим отлично. Успех на всички състезателки, а феновете да преживеят прекрасни мигове", каза в приветствието си министър Красен Кралев.

"Добре дошли в София, добре дошли в европейската столица на спорта за 2018 година, която в тези дни става световна столица на спорта. Този най-красив спорт е изключително популярен в нашата страна. Благодарение на златните момичета хиляди деца се привързаха към този спорт", заяви Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Капитанът на националния ансамбъл на България Симона Дянкова прочете клетвата от името на всички гимнастички. Финалите на обръч и топка са с участието на Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн.

Галерия със снимки вижте на Gol.bg
 

Коментари Напиши коментар