Снимка: Reutars

Общ преглед

Зрелищно шоу закри Евро 2016. Тази вечер от 22.00 часа на Стад дьо Франс започна финалът на европейското първенство между домакина Франция и Португалия.

Основна тема по време на спектакъла бяха страните-участнички на шампионата, като основно място беше предвидено за финалистите Франция и Португалия. Както и на церемонията по откриването, музикалната програма е поверена на френския диджей Давид Гета и шведската певица Зара Ларсон, които ще изпълнят химна на Евро 2016.

На трибуните са президентът на Франция Франсоа Оланд и президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза. Срещата ще изгледат на живо още принцът на Монако Албер II, президентът на Южна Африка Джейкъб Зума, президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Във ВИП ложите място са и министри от двете страни, председателят на европейския парламент Мартин Шулц и други.

Зрителите на финала на Евро 2016 също взеха дейно участие в церемонията по закриването на шампионата.

"Хората по трибуните ще могат да се почувстват не само зрители, но участници в церемонията. За нас това е особено важно. В музикалната програма ще има композиция, станала неофициален химн на турнира, чийто рефрен феновете ще могат да запеят", каза Адриано Мартела от екипа сценаристи, подготвящи шоуто по закриването.

Церемонията продължи около 9 минути и в нея участваха повече от 700 души, сред които танцьори и оркестър на живо.

Шампионът от Евро 2016 ще прибере минимум 25 милиона евро от наградния фонд на шампионата, съобщиха от УЕФА часове преди финала.

Общо наградният фонд на на първенството е 301 милиона евро, който ще бъде поделен между 24-те страни-участнички. Всички финалисти взимат минимум по 8 милиона евро, а след това сумата нараства на база постигнатите резултати.

Към момента Франция има сигурни 18,5 милиона евро и може да прибави още 8 милиона при победа на финала тази вечер. Португалия е с гарантирани 17,5 милиона. Загубилите на полуфиналите Германия и Уелс си тръгнаха от шампионата съответно с 18,5 милиона евро и 18 милиона.

Сензацията Исландия прибра от наградния фонд 14 милиона евро за класирането си на четвъртфиналите.
Единственият отбор с три загуби в групите - Украйна, взима минималната сума от 8 милиона евро. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар