Българската национална телевизия и Нова Броудкастинг Груп ще излъчват съвместно Евро 2016, съобщиха от двете телевизии.

Двете телевизии ще покажат на живо по 27 мача, включително едновременни излъчвания на мача на откриването на 10 юни 2016 г. и финала, месец по-късно, както и един мач от предварителната фаза. По този начин 48 от общо 51 мача ще бъдат разпределени  по равно за ексклузивно излъчване във всяка от телевизиите - равен брой срещи от всеки етап на първенството, според предварително изтеглен жребий. Окончателната схема ще стане ясна веднага след жребия на 12 декември 2015 г., съобщиха от Нова Броудкастинг Груп.

"Решението бе продиктувано от  поскъпването на телевизионните права за излъчване на Европейското първенство по футбол и намалената държавна субсидия на БНТ спрямо последните години. През 2016 година за националната телевизия предстои силно спортно лято. След по-малко от месец, след като приключи УЕФА Евро 2016 - на 5 август, започва и лятната олимпиада в Рио. Последно през 2012 година БНТ направи това – излъчване на европейско първенство и олимпийски игри. И следващата година ще докажем, че имаме изключителен спортен екип", заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

"За нас е чест и удоволствие да си партнираме с Българската национална телевизия в този мащабен и зрелищен проект. Освен поредното атрактивно предложение за зрителите, с УЕФА Евро 2016 искаме да осигурим на футболните фенове едно наистина качествено изживяване. Готови сме да използваме целия потенциал, който имаме като медийна група, за да го постигнем, защото зрителите го заслужават”, коментира главният изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп Дидие Щосел.

Както е известно, Евро 2016 ще се проведе в десет града на Франция от 10 юни до 10 юли. За първи път на финалите на европейско първенство ще играят 24 отбора, разделени в 6 групи с по 4 тима във всяка група. Ясни са и часовете на срещите - мачовете в груповата фаза и осминафиналите ще се играят от 16:00 ч., 19:00 ч. и 22:00 ч., а четвъртфиналите, полуфиналите и финалът - от 22:00 ч.

От Нова Броудкастинг Груп уточниха, че срещите от 16:00 ч. и 22:00 ч. ще бъдат излъчвани по Нова, а тези от 19:00 - по Diema. Тези срещи ще бъдат излъчвани паралелно и в каналите от пакета Diema Extra в HD качество. Още 24 мача ще бъдат излъчени на запис.

Всички срещи, които ще бъдат предавани в каналите на двете медийни групи, ще бъдат споделени и в онлайн платформите им - на bnt.bg и Gong Play.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase