Снимка: Reuters

Сценарият беше доста прост: Станете домакини на световното първенство по футбол, спечелете го за рекордния шести път и яхнете вълната на националната еуфория, за да стигнете до още четири години на власт.

Въпреки това управляващата бразилска Партия на трудещите се може да открие, че това не е толкова лесно. Новата история показва слаба зависимост между спечелването на световна купа по футбол и спечелването на избори, въпреки безкрайните спекулации в обратна посока сред бразилци от всякаква политическа принадлежност.

В най-добрия случай президентката Дилма Русеф може да получи временен тласък от победа на силно обичания национален отбор през юли, но той вероятно ще избледнее след няколко седмици, което оставя повече от два месеца за връщането към реалността преди изборния ден на 5 октомври.

В най-лошия случай едно ранно напускане на турнира, означаващо истинско бедствие, може да засили недоволството от начина, по който се управлява Бразилия и да подхрани засилващото се желание за промяна.

Без национален отбор, за който да скандират, повече бразилци може да изпитат изкушението да се включат в уличните протести срещу Световната купа, създавайки потенциално взривоопасна ситуация, с която Русеф ще трябва да се справя.

И наистина, това което се очакваше да стане момент на национална гордост, вместо това се превърна в политическо минно поле за президента, чиято популярност вече спада.

Серия придружени от насилие протести миналата година по време на по-малък футболен турнир в Бразилия изкараха на улиците стотици хиляди души и рязко повишиха политическите залози на Световната купа, която започва на 12 юни в Сао Пауло.

Един от главните съперници на Русеф на предстоящите избори, Едуардо Кампуш, неотдавна заяви пред Ройтерс, че Купата може да има известен ефект върху проучванията на общественото мнение, след като приключи, "но скоро други проблеми ще се появят на радара".

Политологията изглежда подкрепя това твърдение. Спортни победи 10 дни преди избори може да спечелят допълнителни 1 до 2 процента от гласовете за управляващите, но състезания, проведени повече от две седмици преди избори изглежда имат малък ефект, показва проучване от 2010 г. на Магистърското училище за бизнес изследвания на Станфорд. Това, в общи линии, е случаят и в Бразилия.

От 1994 г. Световната купа съвпада на всеки четири години с президентски избори в Бразилия. Същата година Бразилия спечели турнира точно когато беше обявен нов план за икономическа стабилизация, включващ лансирането на нова валута, реала.

Човекът, замислил плана, Фернанду Енрики Кардозу, заяви по-късно че приповдигнатото настроение в страната след победата може да е помогнало за успеха на валутата - което на свой ред доведе до избирането на Кардозу за президент по-късно същата година. След това обаче зависимостта се изгуби.

През 1998 г. Кардозу беше преизбран, въпреки че Бразилия загуби на финала на Световната купа от Франция. Четири години по-късно Бразилия победи Германия, за да стане шампион за пети път, но опозиционният лидер Луис Инасио Лула да Силва победи кандидата на Кардозу на изборите. Лула беше преизбран лесно през 2006 г., когато Бразилия беше отстранена на четвъртфиналите от Франция. А Русеф стигна уверено до победа през 2010 г. с благословията на Лула само няколко месеца, след като Холандия елиминира Бразилия в Южна Африка.

Голямата разлика този път е, че Световната купа се провежда в Бразилия и на карта е заложено доста повече, отколкото представянето на бразилски футболни звезди като Неймар. А много неща може да тръгнат зле от самото начало.

Недостатъчният транспорт може да попречи на феновете и отборите да стигнат навреме до стадионите. Построените набързо стадиони може да са неизправни. Безжичните комуникации може да се претоварят или прожекторите да прекъснат по средата на играта.

Още по-лошо, на игрите може да попречат уличните протести на бразилци, които твърдят, че правителството е трябвало да построи болници, училища и бързи транспортни системи вместо скъпи футболни стадиони, от които някои градове домакини дори нямат нужда.

Милиарди гледат телевизия по света, така че всеки провал ще притесни бразилците, които се надяваха, че Световната купа ще затвърди появата на Бразилия като играч на световната сцена. И те може да си го изкарат на бразилската президентка. "Каквото и да се случи, независимо дали е прекъсване на електричеството по време на игра, задръствания, претъпкани летища или нещастен случай в резултат на зле построена инфраструктура, тя ще бъде директно обвинявана", заяви Тиагу де Арагау, партньор в консултантската фирма "Арко адвайс" в Бразилия. "На президентката Русеф сигурно й се иска Бразилия да не трябваше да е домакин Световната купа в година на избори", каза той.

Наистина, мнозина предричат, че Бразилия ще спечели Световната купа на свой терен, а Русеф все още е фаворит за преизбиране. Но подкрепата за нея спада н проучванията на общественото мнение, които показват също, че повечето бразилци сега са против домакинството на Купата.

Ранно изпадане на Бразилия е най-голямата опасност за Русеф, казва сенатор Ромеро Жука от партията "Бразилско демократично движение", който вижда обратна зависимост между представянето на бразилския отбор и протестите: колкото по-добре се справя Бразилия, толкова по-малки ще бъдат демонстрациите. "По-добре /Русеф/ да се надява, че Неймар ще играе добре и Бразилия ще спечели".

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase