Общ преглед
 

Няколко часа преди старта на SPIRIT of Burgas се усещаше, че морският град живее с фестивала. 

Места в хотелите няма, пристигналите в последния момент бяха пращани в най-близките курорти, а някои късметлии все пак намираха квартира в Сарафово или кв. Меден рудник.
 
Таксиметровите шофьори пък нямат и минута почивка.
 
В началния час - 18.30, хората във фестивалната зона все още са малко, но морската градина и централната улица на Бургас е препълнена и голяма част от тях се насочват към Централният плаж.
 
На юбилейното пето издание на SPIRIT-а за първи път се акцентира върху хип-хопа. В първия ден гвоздеите в програмата бяха Тайни Темпа и Бъста Раймс. 
 
Началото обаче беше за родни изпълнители. На главната сцена излезе Рафи, Кристо и Лора Караджова се изявиха като дует, а след тях щафетата бе поета от атрактивната Ms. Dynamite. Тя обра овациите на вече около 3-4 хиляди с желанието да си комуникира на български и посланието  "Обичам ве!".
 
След нея на сцената се появи нашумелият британски рапър Тайни Темпа. Хитовете и енергичното му поведение на сцената докараха до делириум публиката, която бореше жегата и влагата с много бира, мента и джин.
 
В същото време на рок сцената вреше и кипеше, а Свилен и Остава доставиха инстинско удоволствие със стегнат сет с нови и познати парчета като "Sex in the morning" и "Шоколад".
 
Хип-хоп инвазията имаше солиден отпор и "На тъмно" сцената, където също бе пълно заради Мимо и Джанго Зе. 
 
Кулминацията в първия ден трябваше да бъде Бъста Раймс, феновете го очакваха в 23.00 часа. Във фестивалната зона вече имаше около 10 000 души, като голямата част бяха пред основната сцена.
 
Започна се с половинчасов подгряшащ сет и когато всички очакваха той да се появи, последва неприятна пауза. Натрупаният адреналин започна лека-полека да отстъпва на раздразнението, а десет минути преди полунощ се чуха и освирквания. 
 
Група англичани на първия ред решиха да внесат малко футболен колорит и запяха песни, познати от стадионите. Един от тях дори размахваше фланелка с надпис, който гласеше, че без ултрасите футболът е нищо.
 
Други разнообразиха скуката, като започнаха да пускат във въздуха надути презервативи, които се раздаваха масово на плажа.
 
Въпреки че всичко наоколо бе в пясък, във въздуха се носеше мирис на трева. Но не на прясно окосена, а на тази специфичната.
 
В крайна сметка Бъста Раймс се качи на сцената няколко минути след полунощ, а изригването на феновете показа, че организаторите не са сбъркали като са заложили на хип-хопа като акцент.
 
Но ако трябва да бъдем честни, публиката беше на далеч по-голяма висота от прочутия рапър. И докато той редеше рими на главната сцена, започна леко оредяване. 
 
За нула време пред рок сцената гъмжеше, тъй като там вече бяха кандидат-президентът Светльо Витков и неговите "Легенди". 
 
"Здравейте, ние сме Бъста Раймс, а на акордеона е Ванката", започна с представянето Светльо, след което бандата подкара своето специфично народно творчество. За секунди пред сцената стана мазало, като погото на рок феновете контрастираше на почти детския ентусиазъм при Бъста.
 
На 15-ина метра, пред "На тъмно" сцената, също бе пълно в очакване на Ъпсурт. Въпреки проблемите с озвучаването те показаха, че трудно могат да бъдат надминати, въпреки че все по-рядко можем да чуем нещо ново от тях. 
 
Всъщност интересът на феновете показа, че на някои родни групи мястото им е на главната сцена, но на това ще обърнем внимание в отделен материал.
 
Към два часа вече имаше доста жертви, паднали на пясъка след неравна битка с купона. Тези, които все още имаха сили, се насочиха към електронната сцена, за да се довършат с Армин Ван Бюрен.
 
Плаж, супички и много сън пък трябва да възстановят силите за днес, защото на сцената ще бъдат едни от любимците на българската публика - The Prodigy. От българските групи с интерес ще очакваме появата на Контрол, които ще се съберат в оригиналния си състав.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase