Снимка БГНЕС
fallback

Общинските съветници от "Синя София" Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков предлагат пл. "Св. Александър Невски" в центъра на София да бъде преименуван на пл. "Св. Иван Рилски".

Според вносителите на предложението "площадът е най-представителното публично пространство на столицата на България, което обединява емблематични за града ни православни храмове, държавни и културни институции и мемориали и поради тази причина предлагат да носи името на "Св. Иван Рилски" - най-почитаният светец на българската земя и небесен покровител на българския народ".Тримата общински съветници припомнят, че тази година "се навършват 555 години от пренасянето на мощите на Рилския светец от Търново в светата Риска обител". Близо два века след успението на Св. Иван Рилски мощите му са съхранявани в София, а шествията за поклонение пред тях тръгват от този площад. Към момента неговото име носи само една улица в София.

Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков подчертават, че "дейността на Александър Невски не е свързана с България и София". "Александър Невски е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество, по волята на владетеля на монголите Бату хан, заради лоялността си като васал на Златната орда, и поддържа васалните си отношения към династията на монголите до своята смърт, като гаранция за собствената си власт в страната. Александър Невски, като победител в битките при река Нева и на Чудското езеро срещу католическите военни части на шведите и тевтонците, олицетворява руската идентичност, като борба на източното християнство срещу влиянието на западното християнство. Канонизиран е за светец от Руската православна църква през 1547 г.", пише още в предложението на тримата общински съветници. Според тях промяната ще бъде без проблеми, защото там няма адреси и няма да се наложи промяна на адресни регистрации. I БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

343

до робите на Ордата

преди 2 минути

Храмът един път вече е бил преименуван на Св.Св. Кирил и Методи , но руско сръбските агенти от Звено му връщат името на въпросния "Невски" , който е напълно отрицателна личност , който от православен през католик накрая завършва мизерния си живот като мюсюлманин и най-лоялен слуга на Ордата .Всичките му "подвизи" са измислени от руската пропоганда в стил Павлик Морозов , т.е от един *** правят герой, типично за руската политика.

342

.

преди 2 минути

Крайно време е центъра на българската столица да бъде освободена от окупационните тотеми на империята на злото !

341

Анонимен

преди 2 минути

Сорросоидните трролове какво против исляма имате. Какво като бил приел исляма. Това лошо ли е. Вие изобщо чувате ли се какво говорите. Сорросоидите .

fallback