Снимка БГНЕС

Рекорден брой деца са били ухапани от кърлежи в София през последните седмици, сигнализират столични педиатри пред Нова тв.

По тялото на 4-годишно дете са били открити около 10 кърлежа. Най-много ухапвания е имало в областта на корема, шията и главата.

„Става въпрос за детенце, което е било на разходка в Южния парк. То е било с около 10 кърлежа по телцето. Искаме да алармираме родителите да внимават с разходките през пролетта, особено на места, където има неокосена трева и не е проведено обезпаразитяване“, заяви доц. Рада Маркова – главен лекар в Първа детска консултативна клиника.

„Причините за зачестилите случаи са може би дъждовете, както и закъснелите мероприятия на Столична община в някои райони“, допълни лекарката. Всеки ден колегите й приемат по няколко подобни пациенти.

От Столична община са обяснили, че обичайната пролетна обработка срещу кърлежи в парковете и междублоковите пространства е извършена по план в средата и края на март.  
 

Коментари Напиши коментар

33

Да, да...

преди 4 месеца

Те кърлежите така хапят и бягат!

32

Художник

преди 4 месеца

Утре ще префасонираме сградата на Европейската комисия в Сф в стил Късен Бахмут

31

В центъра

преди 4 месеца

Треволяци един метър, междублокови пространства, минават всеки ден едни да вдигат прах с метлите. Един метър неокосени треви, джунгла.