Снимка: Bulgaria ON AIR

С близо 20% са се повишили цените на новото строителство през 2022 г.

"Тенденцията за повишаване на цените се запазва, за предстоящата 2023 г. очакваме по-малък процент. Инвеститорите и строителите залагат на все по-качествени проекти. Това, което свързваме - повишението на цените, на работната ръка, води и до повишаване на крайния продукт", каза консултантът по недвижими имоти Костадинка Канурова в студиото на "България сутрин".

Трудът през последните 2-3 години чувствително е повишил стойността си, а това е сериозно перо от себестойността на продукта, изтъкна гостът.

"Купувачите са все по-информирани и се интересуват дали сградите са енергийно ефективни, дали са "зелени". Обръща се внимание дали новото строителство, купувайки още "на зелено", какъв е видът или марката на влагания материал, съответно показателите на материалите. Цените на електроенергията нараснаха в пъти през последната година", обясни консултантът по недвижими имоти.

По думите на Канурова доверието в хората расте и инвеститорите и строителите през годините са се отсели.

"Предпочитат "на зелено", защото тенденциите бяха търсенето да изпревари предлагането. Купувайки "на зелено", клиентът имам по-голям избор на имот", обясни консултантът по недвижими имоти пред Bulgaria ON AIR.

Търсенето на имоти в южните квартали на София продължава да доминира, в част от тях има насищане на предлагането, стана ясно от думите ѝ.

"Целият сегмент там е над средното за пазара. При южните квартали средната цена е от 1800 до 2000 евро с ДДС. В останалата част на София има подценени квартали, но и търсене - средната цена е между 1500 - 1600 евро на кв.м", обяви още Канурова.

Тя обясни, че пандемията и повишаването на наложените такси от банките са стимулирали търсенето.

"През 2022 г., както и в настоящата, пазарът се определя от купувача, търсещ имот за собствено ползване. Намаляха сделките с имоти, които са за инвестиция. Търсенето е стабилно", коментира консултантът по недвижими имоти. Канурова увери, че цените на част от строителните материали се връщат до нивата на цените, които бяха в началото на миналата година.

Експертът призова да бъдем внимателни при договорните отношения при покупка на имот "на зелено". "Винаги е добре да се проверява каква репутация има инвеститорът, както и осигурено ли е финансирането на проекта", отбеляза Канурова.

Коментари Напиши коментар

101

Анонимен

преди 3 месеца

Само преди 6 години цените бяха 800-1000 евро и то в широк център, в Овча купел, Люлин и други крайни квартали се намираха и по 600 евро. Тогава купих два апартамента и съм насяно с тогавашните цени. Как за 6 години станаха тройно. Материалите още от септември започнаха да падат на световните борси. Тука обаче не, само спекуланти и печелбари в тая жалка държава.

100

софиянец

преди 3 месеца

Не не , над 1800-2000Е вече продължава ръста на цените. Повечето имоти за 1800-2000Е вече са си непривлекателни!

99

Целта е

преди 4 месеца

още да вдигат данък смет и сграда. Кой може да си позволи да купува жилище? Тези пари 400 000 лева, хора това е почти Половин Милион? За бедна България, половин милион лева жилище с такси за продажба и обзавеждане. Произходът на тези пари трябва да се установява. Или има сива икономика, или страшна спекула, или се перат пари, върху които не плащат прогресивен данък. Откъде тези доходи? Не сме държави като Германия, Нидерландия със над 500 г. капитализъм. Бягайте млади хора от България, бягайте.