Общ преглед

Създават се нови правила за рисуване на графити в София и започва почистване на сгради в историческия център на града, обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Той посочи, че предстои създаване на правила, чрез които ще се надградят възможностите за работа на графити артистите, като ще бъдат създадени "свободни" стени, като например такива в Южния парк и в парк "Студентски". Ще се обособят и две пространства – под моста "Чавдар" и в подлеза до гара "Подуене", за съвременно градско изкуство, посочи Георгиев, цитиран от БТА.

Председателят на СОС уточни, че ще бъдат направени нормативна промяна, която ще регламентира правилата за рисуване по фасади на сгради от графити артисти по желание на живеещите в сградата. Трябва да се разграничават графитите от вандализма, централната градска част е съсипана, каза още той.

Започва почистването на исторически сгради, включително и на частни сгради, като най-напред ще се започне от центъра на града. Предвижда се увеличаване на ресурса, създавайки собствено звено, за да може, след купуване на техника и обучение на персонала, да се реагира бързо и със собствени средства, каза още Георгиев.

Ще има възможност собствениците на частни сгради да заявят желание за почистване на фасадата, което ще се извърши по определени критерии и обследване на мазилката, обясни Георгиев. Почистването ще се извършва със средства от общинския бюджет.

Главният архитект на столицата Здравко Здравков посочи, че е изработена цялостна визия как ще изглеждат фасадите на сградите по улиците „Граф Игнатиев“, „Солунска“, „Цар Шишман“ и „Шести септември“, като се предвижда почистването на графитите да започне най-напред от тях.

По думите му фасадите на храмовете са много особени и се търси специална технология за тях.  Целта ни е да запазим културното наследство, но и да дадем ясен знак, че няма да се толерира вандализмът, допълни той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 месец

глОпак е собственикът на тая полюция, наречена Сайт. Защо редактирате и триете? Умни ли сте? Както виждам - не сте умни. Поздрави от Америка.

14

Анонимен

преди 1 месец

Ако барна някой да ми драска на дуваро, ще му завра всичките рисуватели УГЗ! Па после нека се жалва на Арменскио Поп! Да му ги вади едно по едно!

13

Анонимен

преди 1 месец

Не знам какви правила измислят, но мислите ли че е нормално в някоя държава всички вагони да са изрисувани както вагоните на БДЖ. Това и в Африка няма да го допуснат. Или пък някой да започне да рисува каквото си иска върху фасадата на къщата ми, която е моя частна собственост.