Снимка: БГНЕС

Работник е заснет да чупи с чук на малки парчета жълти павета. Те са част от тези, които са на площад "Свети Александър Невски". Кадрите, разпространени от агенция "Булфото", са направени днес следобед.

През октомври миналата година също се разпространяваше видео, което показваше как здрави павета се удрят с чук, за да се начупят и след това да бъдат напаснати вече малките парчета от тях.

Преди дни от Столичната община съобщиха, че изпълнителят на ремонта на паважната настилка е глобен със 100 000 лева за увреждане на културно наследство.

Пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание е под 1,5% от общия обем на проекта. Проектът продължава да се изпълнява и в момента, той е разделен на етапи. Зоната, в която се ремонтират жълтите павета, е само в пътните платна, това е зоната, в която бяха безобразно пренаредени. Стойността на ремонта е 206 хил. лв. и до този момент не само няма Акт 15, но не е платен нито един лев по обясними причини. Разбира се, че категорично не са се справили. По Закона за недвижимо културно наследство изпълнителят е глобен със 100 хил. лв. за наранени жълти павета, която е в сила, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет заяви, че е поискала специална експертна намеса, затова са поканени водещи експерти. „Целта е да не се допуска след пренареждането ново разместване", обясни Фандъкова и уточни, че в момента се прави тестов участък на площадката, на която се съхраняват паветата и когато експертите са готови, заедно със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще отидат да видят резултата. Тя подчерта, че нейно е било предложението жълтите павета да станат културна ценност.

Коментари Напиши коментар

49

Gogo do 48

преди 1 месец

Дри.ше.льо явно не живееш София, защото няма човек, който да не знае, че районните общини са пионки в ръцете на Ф.андъчето(разбирай бате б.о.к.о), районите са параван за схемите на голяма столична ;)

48

Чичо Слон

преди 1 месец

До АнонименАми ако искаш да бутнем и паметника Шипка когато изчезнат майсторите които редят камък и няма кой да го поддържа и да си го наравим от стоманобетон. Как мисиш?

47

Руснак

преди 1 месец

А как да сложи цяло пее майстора във отвор който е за парче,ями отговорете бе разбирачи от всичко ...и със юмруци ли да набива павето върху пясъчна възглавница???