Снимка: БГНЕС

Дълговете на "Топлофикация- София" се очаква да надминат 1.5 милиарда лева в края на отоплителния сезон.

Това стана ясно на Председателския съвет в Столична община, на който бе поканено за изслушване ръководството на "Топлофикация - София" по настояване на общинските съветници от БСП.

По сметките на Александър Александров, директор на "Топлофикация - София", до края на отоплителния сезон задълженията към "Булгаргаз" ще достигнат 750 млн. лева, а към Българския енергиен холдинг (БЕХ) - над 800 млн. лева. При тези разчети, базирани на прогнозна цена на газа, общинското дружество ще дължи над 1.5 млрд. лева в края на сезона.

От Столична община пък посочват, че все още не е намерен външен инвеститор, за което СОС гласува процедура през месец май. В най-добрия вариант това би могло да се случи след 5-6 месеца, ако процедурата се изготви до края на годината, след което да мине през комисия и да няма обжалвания, заяви Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС.

Още по темата
При задължения от над 1.5 млрд. лева обаче, да се намирани външен инвеститор звучи доста оптимистично, добави Иван Таков. Той се чуди кой би поел подобни задължения, че и да инвестира нови 1.6 милиарда в модернизация на "Топлофикация-София".

Председателят на БСП-София припомни, че през 2019-та СОС е взело решение за модернизацията на дружеството посредством външен инвеститор, когато общият размер на задълженията и инвестицията е бил изчислен на около 1.1 млрд. лева. Оттогава минаха 3 години и тези разходи нараснаха три пъти, констатира Иван Таков.

Затова най-доброто решение е общинското дружество да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), посочи Таков и добави, че всичко останало би изглеждало като имитация на работа.

За да бъдат изчистени дълговете, е необходимо "Топлофикация-София" да стане държавно дружество, което да създаде възможност за финансирането му по ПВУ, допълни председателят на БСП-София.

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 1 месец

E аз тогава за какво плащам сметки?

50

Анонимен

преди 1 месец

Имам близък роднина в един от софийските тецове, за каква кражба става дума ви е бедна фантазията, спонсорира се основна една партия и обръчите около нея. Разнасят се куфарчета, инфото е от първа ръка. Закривайте тази черна дупка!

49

Анонимен

преди 1 месец

ЗАКРИВАЙТЕ ЯНЕ Е НУЖНА ТОПЛОФИКАЦИЯ - САМО КРАДЕ И СМЕТКИ ДО БОГА