Столичната община проучва възможността за въвеждането на т.нар. такса "задръстване" за влизане в централната част. Подобни такси за влизане с автомобил има например в Лондон и Стокхолм,  а целта на новата мярка е да намали замърсяването на въздуха в столицата.

Методи е таксиметров шофьор в София от 20 години. Казва, че не е пресмятал колко време прекарва в задръствания, но със сигурност е много.

Още по темата
"За един таксиметров шофьор не е проблем, защото вече не ми правят впечатление задръстванията. Колкото повече се изнервяш, толкова повече не си добър шофьор", смята Методи.

Автомобилите в София обаче стават все повече и Методи е съгласен, че това трябва да се промени.

"Предполагам, че би трябвало да има някаква такса, защото много хора ще се откажат да пътуват с личните си автомобили в София. На когото му бръкнат в джоба, той няма да кара", добави таксиметровият шофьор.

Столичната община пусна обществена поръчка за изготвяне на правен анализ за възможностите за въвеждане на "такса за задръстване". Общата стойност на поръчката е 70 000 лева.

"С това се опитваме да намерим консултант, който да направи задълбочено проучване дали такса задръстване е приложима в България, в София и при какви условия", посочи зам.-кметът по транспорта в София Кристиан Кръстев.

Подобна такса за влизане има в Лондон. Там тя е 15 паунда на ден за влизане с кола в определена зона на града и в определени часове. След въвеждането ѝ се отчита сериозен спад на автомобилното движение.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 1 месец

Абе я всички на метрото, трябват големи такси, само да излезнеш 10 лв. таксичка минимум, а тези дето по цял ден се шматкат и висят по безплатните паркинги на разни магазини 100 лева такса лентяй.

32

Софиянец

преди 1 месец

Пренаселено, презастроено. Задръстванията са там където се строи неконтролируемо. Кметове, общинари, мутри и подобна *** са виновни за ситуацията. Плановете с които се строят кръстовища със светофарни уредби през 100 метра, може да се ползват само за тоалетна хартия, има милионни градове в които няма един светофар и движението е прекрасно. НО РАЗБИРА СЕ!!! трябва да се глобява обикновенния данъкоплатец.

31

Augusto Pinochet

преди 1 месец

СПОРЕД ЛАБОРАТОРИЯТА ЗА ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА НА ЕС - САМО 7% ОТ ЗАМЪРСЯВАНЕТО В СОФИЯ ИДВА ОТ АВТОМОБИЛНИЯ ТРАФИК НАПРАВЕТЕ СИ СПРАВКА!!!