Снимка: БГНЕС

Делото за ремонта на НДК отново се връща в съда по отношение за ново разглеждане от друг състав спрямо  Валентин К. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от съда.

Делото е образувано по жалба на Валентин Кръстев срещу решението на САС, с което е потвърдена присъдата на Софийския градски съд. С нея Мирослав Боршош е признат за невинен по обвиненията за това, че като изпълнителен директор на НДК се е разпоредил със средства с целево предназначение в размер на 3 431 146,06 лв. не по предназначението им.

Също така умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество, като от това са настъпили значителни щети за НДК в особено големи размери и случаят е особено тежък. Съзнателно е сключил неизгодни сделки, от това са произлезли значителни вреди за НДК и случаят е особено тежък. Също така е присвоил поверени му за управление чужди пари в особено големи размери – 3 971 999,52 лв.

С присъдата Валентин К. е признат за виновен, че на 5 октомври 2016 г. като председател на Съвета на директорите на НДК чрез заплашване с уволнение принудил други двама членове на комисията  - Иван Б. и Даниела И. противно на волята им да занижат оценката на "Главболгарстрой" АД и да завишат тази на "Галчев Инженеринг" ЕООД.

Наложено му е наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 г., отложено за срок от 5 г. Признат е за невинен в това чрез заплашване с уволнение да е принудил Александър Б. – член на комисията, да занижи оценката на "Главболгарстрой" АД и да завиши тази на "Галчев Инженеринг" ЕООД.

 Касационният състав в известна степен не споделя тези правни изводи, тъй като при принудата, осъществена чрез заплашване, деецът противозаконно въздейства върху психиката на пострадалия, като го мотивира да извърши нещо, противно на волята му.

В обвинителния акт е посочено, че Валентин Кръстев е заплашил трима свидетели, че ако не намалят оценката на "Главболгарстрой" АД, ще бъдат уволнени. ВКС подчертава, че заплахата не сочи да е реализирана.

В решението на ВКС се посочва, че нарушението може да бъде отстранено единствено чрез връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на САС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase