Снимка: БГНЕС

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета, на този ден медици от Клиника по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват безплатно измерване на кръвна захар.

Всеки желаещ да се консултира със специалистите може да го направи от 9:00 до 12:00 часа, във фоайето на Поликлиника-ВМА, без предварително записване.

Не се изисква направление от личния лекар, съобщиха от ВМА.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Около 650-700 хиляди българи са засегнати от това социалнозначимо заболяване, като голяма част от тях дори не подозират. С цел повишаване информираността на гражданите и ранното диагностициране на проблема, медиците от ВМА ежегодно организират редица профилактични кампании.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. /БГНЕ

Коментари Напиши коментар

6

Ха ха ха

преди 6 месеца

И за това уведомявате гражданите в деня на самия преглед?!!Ако е да вземете пари от народа,тъпан ще биете месеци преди това!Смешници!

5

Анонимен

преди 6 месеца

Търсят си жертви. С Диета се контролира кръвната захар, не с лекарства.

4

Анонимен

преди 6 месеца

Клоуна Мутафчийски който казваше че яко ще се мре дали ще прави прегледи?