Снимка: sofimoti.bg

В края на октомври е направена първата копка и вече се строи първият многоетажен паркинг в София. Той ще е в район "Надежда". Според заложените срокове той трябва да е готов през юли 2023 г. , каза Димитър Шивачев, изпълнителен директор на инвеститора -"Софийски имоти" ЕАД.

Проектът адресира един от ключовите проблеми на столицата, свързан с недостатъчна инфраструктура за паркиране на автомобили. Предвижда се изграждане на модерен, автоматизиран паркинг за платено паркиране в ключов район на Столична община с наличие на множество жилищни и обществени обекти.

Преид БНР той обясни, че в резултат на 2 обществени обсъждания, преведени през лятото на 2021-ва, вариантите с магазин и спортна част са отпаднали.

Съоръжението ще бъде модерен, 4-етажен, автоматизиран (платен) паркинг, който ще побира 310 автомобила.

Застроената площ ще бъде 2000 кв. м. Още толкова ще бъдат зелените площи с алеи и пейки.

На 32 от местата ще могат да се зареждат електрически превозни средства. 14 от паркоместата ще са за хора в неравностойно положение. Ще има възможност за безконтактна идентификация при влизане и безконтактно плащане на излизане.

Одобреното финансиране е в размер на 4,4 млн. лв., от които 2,596 млн. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“. Общият бюджет на проекта е 6,31 млн. лв., като останалите средства са осигурени от „Софийски имоти“ ЕАД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase