Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София отново е на фокус заради ремонтите в града и задаващия се мръсен въздух. Ситуацията с жълтите павета коментираха специалисти.

"Има два принципа, по които може да се построи градска среда. Единият е поръчки по инженеринг, където качеството се оставя на втора страна. Другият начин е да има фокус върху качеството – да се каже какви принципи да бъдат спазени. Но за да стане това, процесът трябва да е прозрачен, публичен. Например, трябва да знаем проекта, който се строи в момента върху паветата, които са на над 100 години и са част от историческата памет на града, и да знаем какво искаме и какво се прави в момента", коментира пред БНТ арх. Христо Станкушев.

Още по темата

Той добави: "Никой в София не знае кой е проектът, по който се строи в града и какъв е начинът, по който се упражнява надзор и какво качество получаваме".

Според него, ако има проектант, то той е човекът, който гарантира с името си качеството. "Отделно има строителен надзор и инвеститорски надзор - човек от общината, който следи по план какво се случва", уточни още Станкушев.

Арх. Любо Георгиев смята, че ако всичко се остави в ръцете на подизпълнителите – всеки ще си прави каквото си иска.

Според него има достатъчно правила и закони, които трябва да се спазват и проследяват от общината, а това не се прави с достатъчен детайл и съвест.

Георгиев допълни, че градското управление да има капацитета, структура и организацията да се справи с процеси и е въпрос на мениджъмнт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase