Снимка: БГНЕС

Над 80% от сградите в София нямат защита срещу мълнии, особено старите блокове и кооперации. Абсурдното е, че те са имали такава при строежа, но масово при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани.

Това алармира инж. Христомир Иванов по БНР.

"Ако една мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление", обясни специалистът. Затова гръмоотводът на съседа не върши работа за обща защита.

Още по темата
Уредбата за мълниезащита е задължителна и контролирана при новото строителство и въвеждането на сградите в експлоатация, посочи още Иванов.

Има действаща наредба за мълниезащита, която много ясно указва как се проектира гръмоотводна инсталация и какъв е периметърът на нейната защита, уточни той. И апелира онези, които искат да вземат превантивни мерки, да се обърнат към специалисти.

18 000 - 19 000 мълнии са паднали над България и Южна Румъния по време на бурята вчера, като две трети от тях са в страната, съобщи Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Коментари Напиши коментар

15

бг смешки 2

преди 2 месеца

ТАКА Е НО народа у БГ не спазва никакви закони и за това ...

14

Анонимен

преди 2 месеца

От къде ви хрумна да напишете това "Едва 20% от сградите в София имат защита срещу мълнии"? инж. Христомир Иванов твърди, че над 80% от сградите в София нямат защита срещу мълнии, но това не води автоматически до извода, че останалите имат. Освен физическо наличие на мълниезащита, трябва да има и документирано доказателство за нейната ефективност.

13

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен 2 В старите сгради имаше стабилни гръмоотводи с медни жици. Онези ги измъкнаха още преди 25 години и сега към небето стърчат железните пръчки на бившите гръмоотводи и привличат мълниите. Затова трябва да се извърши проверка на всяка сграда и да се установи има ли гръмоотвод или има само стърчащо желязо. Прав е този по-долу, който пита защо плаща данъци на Общината. Именно тя е длъжна да направи проверката и да задължи всички собственици да сложат гръмоотвод в срок от 1 месец.