Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 5-кратно намаляване на нивото на фините прахови частици във въздуха в столицата предвижда столичният кмет Йорданка Фандъкова. Това щяло да е възможно, ако старите автомобили не бъдат допускани в центъра на града.

Ако бъдат въведени нискоемисионни зони, нивото на азотните диоксиди може да спадне 6-7 пъти, посочи тя.

Още по темата

"Първият етап, който сме предложили - в една малка зона, е със спиране на най-старите автомобили – 20-30-годишни автомобили, които се движат на бензин и дизел. Очакванията са, че 20% от всички тези водачи ще се пренасочат към публичния транспорт, тоест ще оставят автомобилите си", обясни Фандъкова.

Столичният кмет подписа меморандум с Джейн Бърстън - изпълнителен директор на "Фонд за чист въздух" - лондонска благотворителна организация, за финансиране на експертна техническа помощ и информационна кампания за ползите от въвеждането на нискоемисионни зони, предаде БНР.


 

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 4 месеца

Имам Форд от 69-та и живея в центъра на София, колата ми отказвам да я регистрирам със статут на old timer защото по българското законодателство не мога да я карам. Лошо е да си кореняк

40

ДЖЕЙН?

преди 4 месеца

Е, щом е подписала с ДЖЕЙН, ние, обикновените българи нямаме думата. Ще си стоим в ъгъла и ще чакаме позволение да ползваме неправилната си стара кола. Отврат!

39

Българин

преди 4 месеца

Време е да спрем фандъкова. Тя вече е изчерпана.Много се изложи.Трябва да си починеш. Мисля ти доброто, толкоз.