Снимка: БГНЕС

Оперират едно от двете деца, настанени в "Пирогов" след тежката автобусна катастрофа от неделя вечер, а другото се подобрява, съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по време на брифинг.

Днес двете деца бяха транспортирани от болницата от Стара Загора. Транспортът протече нормално, посочи здравният министър.

Още по темата
По думите му двете деца са настанени веднага с добра организация в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов".

В момента едното дете се оперира. То е с политравма, с фрактура на таза, с фрактура на бедро, с разкъсвания. Колегите в момента работят, добави министър Меджидиев.

Другото дете, което тази сутрин не бе в добро състояние и беше неконтактно, което мен ме притесни, след настаняването в "Пирогов" - имаме напредък в състоянието му. Детето е овладяно, няма сериозни трайни увреждания, има доста контузии, но здравословното състояние е подобрено, информира министърът.

Близките на децата не са пристигнали в "Пирогов", като повечето от роднините са пристигнали в болницата в Стара Загора.

"Благодаря на МВР, МВнР и МО за бързата реакция при организирането на транспорта на децата за Сърбия. Спешна помощ организира бързо 5 екипа от лекари, които в момента са в почивни дни, за да не се оголи осигуряването на спешната помощ за софиянци", допълни министърът.

Общо 7 от пострадалите деца при катастрофата на автомагистрала „Тракия“ бяха транспортирани от пет линейки до граничен контролно-пропускателен пункт Калотина.

Ескортът тръгна днес, малко след 14:00 ч., от Университетска многопрофилна болница за активно лечение в Стара Загора, като на Траянови врата ескортирането е било поето от патрулни коли на Областната дирекция на МВР в София. Родителите, които са дошли да вземат децата си, пътуват в същата посока, но не са в полицейския ескорт.

Транспортирането на децата е организирано от МВР и Министерството на здравеопазването.

Още от момента на инцидента сме в постоянна връзка със сръбските гранични власти, отбеляза пред журналисти началникът на граничния полицейски участък Калотина комисар Петър Джигов. Осигурихме веднага трасе за преминаване на близките, за да дойдат до болниците и да успокоят техните деца, допълни той.
 

Коментари Напиши коментар

5

Абе

преди 3 месеца

Интересно какво българско има в тази катастрофа след като е чиста проба шофьорска грешка на сръбски рейс със сръбски пътници. Да им се окаже каквато трябва помощ и да оздравяват. #1 мантинела се смята за 3.5 тона кола. За автобус все едно че я няма.

4

Анонимен

преди 3 месеца

Служ.министър няма ли работа, че дава интервюта?

3

До Анонимен 1

преди 3 месеца

Тая мантинела, като е изчезнала, защо търсиш отговорност от преди управлявалите? Работа на след тях управляващите е да я възстановят.