Столичната община въвежда спирки "по желание" от утре, 13-ти август, съобщи във Facebok профила си зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

Така от събота пътуващите с автобусите с номера 1, 3, 4, 26, 27, 42, 58, 59 и 63 трябва да знаят, че е нужно да натиснат STOP/СТОП бутоните, за да не бъде пропусната спирката, на която искат да слязат.

Освен пътниците, които трябва да натиснат бутона, шофьорите също имат ангажимент да следят къде има хора за качване или за слизане. Всички спирки „По желание“ ще бъдат обозначени със стикери. В превозните средства също ще бъдат разлепени стикери, показващи как се уведомява шофьорът при желание за слизане.

В сайта на Центъра за градска мобилност в раздел "разписания" ще бъде публикувана информация за всяка линия, по която има спирки "по желание".

"Наесен ще предложа на Столичния общински съвет всички спирки на територията на Столична община да станат "По желание" по примера на редица европейски държави", посочва Кръстев. Целта, по думите му, е да се повиши средната скорост на градския транспорт, с което да се оптимизират както разписанията, така и разходите по тези линии.

С пропускането на спирки вече са били ускорени автобусни линии и по тях времето за пътуване е намаляло с до 10 минути.
 

Коментари Напиши коментар

11

СПОРЕД МЕН,

преди 1 месец

В София има мнозина, които са със селския принцип "чЕкай да спре, па тогава че се дигнеш от седалката да слАзаш". Е, тези, може да пропуснат някоя спирка. Други пък, се качват и застават до вратата. Заради тях, рейсът спира на всяка празна спирка и отваря и затваря вратите.

10

Анонимен

преди 1 месец

До maca Не обиждайте така грубо! *** може да бъдат тези,които са написали статията или тези,които са измислили новото"спирки по желание" Изобщо не е ясно от написаното кои са спирките по желание! Да,предполага се,че ще се спира на сегашните спирки по желание,обаче кои ще са обозначените спирки със стикери не е написано ясно....

9

Недко Илиев шАфИор

преди 1 месец

Ааааа, язе отдавна съм махнал бушонЯ на стоп бутонЯ........