Снимка: БГНЕС

От "Спаси София" перманентно получават сигнали и реагират за идентифицирането на изоставени автомобили в крайните столични квартали и информиране на общинските органи. Последната акция доброволците на организацията се провели в Бояна, разказа Александър Колев в студиото на Радио София.

Заснети са 15 изоставени автомобила на пешеходните входове към Витоша, което не само загрозява средата, но и затруднява свободния достъп до планината.

"Тези автомобили са частни и се намират по тротоари, в паркове и градини. Затрудняват и велосипедисти, и майки с колички", изтъкна Колев.

Той припомни, че последната промяна в съответната наредба съкрати срока за премахването на такива автомобили от 27 на 6 месеца.

Още по темата
Това е право на районните администрации. След като се забележи такъв, излязъл от употреба автомобил, той се стикира и ако собственикът не го премести до 3 месеца, ненужната машина се премества принудително.

"Всъщност, с тези акции най-голямата ни цел е да покажем на гражданите, че с малки стъпки те могат да подобрят междублоковото си пространство и градската среда като цяло", посочи още Колев.

Той отговаря за "Люлин", но се оказало, че за квартала с около 150 000 жители в районната администрация отговаря само 1 човек за стикиране на такива автомобили. Едва ли се обработват повече от 15% от подаваните сигнали, смята още доброволецът от "Спаси София".

От организацията работят за достъпа до Витоша и по други направления – чрез градския транспорт, лифтовете и чрез зелените клинове (парковете и градините в самия град).

Коментари Напиши коментар

14

Златко

преди 1 месец

Нека да спасим София от Борис Бонев и "Спаси София", които са поредния проект на олигархът Иво Прокопиев!

13

НикогаПовечеСДС-Чума

преди 1 месец

Само Бай Ставри може да спаси София,като прибере при себе си на топло за няколко зими Фандъка.

12

Анонимен

преди 1 месец

Тия да заминават за Русия, там е точно за тях, да си живеят скотски при мужиките.