"Булгаргаз" заплаши, че ще врътне кранчето на "Топлофикация София" от 1 септември, заради натрупани дългове. Каква зима очаква софиянци?

"Притеснени сме и ние поне от година. Още от миналото лято кметът на София, общинските съветници и председателят на СОС остро отправихме въпроса към служебното правителство, а след това многократно и към редовното такова във връзка с наближаващата енергийна буря", коментира общинският съветник Прошко Прошков.

Той обясни, че от една година работят с международен консултант и е изготвен доклад как "Топлофикация София" ще излезе от този регулаторен модел на дългова спирала. Според него сегашното правителство е постигнало в енергийната сфера пълен хаос.

"Няма диалог. Има едно партизанско отмъщение. Те си мислят вероятно, че отмъщават на Фандъкова, но отмъщават на 2 млн. човека. Промяната махна метрото от Плана за възстановяване и устойчивост. Промяната отказа да включи проект за Топлофикация, за да може да замени въглищата с батерийки. Ако няма въглища, тази зима най-вероятно щяхме да нарамим брадвите и да сечем дърва от гората, но пътьом щяхме да минем през Министерския съвет", изтъкна Прошков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му след 2 месеца идва зимата, която ще бъде като от "Игра на тронове" и ще дойдат "белите бродници". Общинският съветник подчерта, че това е политически рекет към "Топлофикация София", който няма да доведе до нищо добро, защото без нея няма електроенергийна система на страната. Той заяви, че безобразията, които е докарало  правителството, няма да ги плащат софиянци и цялата държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase