Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Дори и след повишението на цените на газа, купувачите на жилища в столицата предпочитат апартаменти с парно. Винаги отоплението на ТЕЦ ще бъде най-доброто за едно домакинство", заяви в интервю за БГНЕС Станислава Петрова от брокерската агенция „Home to you”.

Тя подчерта, че със сигурност войната в Украйна се е отразила на цените на новото строителство в столицата.

"Със сигурност тя се е отразила на цените на имотите, но ситуацията сега е по-спокойна, тъй като строителите са имали време да заложат риска в цените и този процес на паника от страна на купувачите беше кратък", отбеляза Петрова.

Още по темата
По думите й се запазва и интересът към закупуването на жилища "на зелено", тъй като сумата е по-поносима за купувача. "Хората гледат да инвестират парите си, защото най-добрата инвестиция е в недвижимите имоти", подчерта тя.

По време и след пандемията от Ковид се отчита засилен интерес към покупката на крайградски къщи в района на София. "В момента ситуацията е стабилна, няма бум, като този от преди две години, когато значителен брой хора се насочваха към търсене на къщи с по-големи пространства. Сега търсене продължава да има, както в София, така и в района в близост до центъра, но не мисля, че последните три месеца имаме сериозно покачване на цените, не очаквам обаче за в бъдеще и сериозен спад на цените, търсене обаче винаги ще има", добави Петрова.

Експертът отбеляза, че хората до 40-годишна възраст най-активно търсят жилище за покупка.

"Най-активната социална група ще си остане и най-активната житейска група. Младите хора, тези с добри доходи, с добри професии, младите семейства винаги ще останат постоянна група, която да купува жилища".

В последните години се променя и локацията на най-желаните квартали за живеене. В момента купувачите избират не според района, а според околната инфраструктура. "В момента можем да продаваме на по-високи цени имоти в близост до парк „Славия”, отколкото на бул. „Пейо Яворов”, който е последният булевард на квартал Лозенец. Вече хората гледат удобство, а не толкова предпочитани квартали", отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase