Снимка: архив, БГНЕС

Нараства търсенето на къщи и парцели близо до София. Цените на къщите са в широк диапазон в зависимост от това в какво състояние е имотът. На пазара могат да се намерят нови и обзаведени къщи, като цените им варират между 250 хил. и 500 хил. евро, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти, цитиран от „Труд“. Търсенето на парцели в рамките на година е нараснало близо два пъти.

Още по темата
Търсенето на жилища в София и околностите продължава да надвишава предлагането, въпреки активното строителство. Повечето купувачи вече са много добре информирани и знаят точно какво търсят. Много от сделките се случват на първоначално обявената от продавача цена, без да има каквито и да било преговори за отстъпки. Най-голямо е търсенето на двустайни и тристайни апартаменти, като близо 30% от сделките са с инвестиционна цел.

Сделките на двустайни апартаменти в столицата най-често се осъществяват на цени между 90 хил. и 130 хил. евро, а тристайните струват от 120 хил. до 170 хил. евро. Тези стойности могат да варират в зависимост от това дали имотът е завършен и има ли налично паркомясто, посочват от консултантската компания.

Най-търсените квартали в столицата са Лозенец, Център, Младост, Кръстова вада, Манастирски ливади, Малинова долина, Обеля, Овча купел и Витоша. Повишен интерес има и в някои части на Люлин, където строят нови сгради, а цените на жилищата са все още приемливи в сравнение с други квартали на София.

Основните предпочитания на купувачите са жилищата да са с просторна дневна и повече помещения, което вече се е превърнало в необходимост предвид възможността за работа от вкъщи. Запазва се тенденцията най-търсени да са апартаментите монолитно строителство, като много сделки има още на етап в строеж.

В цените “на зелено” има повишение и средно за София те вече са между 1000 евро и 1200 евро на кв. м и 1200-1500 евро на кв. м. за имот пред Акт 16. За по-луксозни сгради могат да достигнат и нива от 1600-1900 евро на кв. м. Най-активно е предлагането в кварталите Витоша (1350 евро/кв. м), Малинова долина (1300 евро/кв. м), Бояна (1330 евро/кв. м) и Овча купел (1130 евро/кв. м ).

Ръст има и при наемите на жилища. Въпреки че и наемите на жилищата се покачват, някои собственици са склонни на отстъпки, за да се стигне до сделка. Най-предпочитани от наемателите са кварталите Лозенец, Гео Милев, Хаджи Димитър и Младост, а често търсят и имоти, намиращи се близо до университетите и метростанциите в столицата.
 

Коментари Напиши коментар

92

Анонимен

преди 2 месеца

Да ви кажа, който купил купил. Това беше. Зимата лихвата скача и честито даже и на купилите и с кредити. Тепърва банките и ЧСИ ще имат много работа. Щото всичките сте икономисти и знаячи, и слушате и вярвате на алчните брокерчета 👍

91

Анонимен

преди 2 месеца

Само като чета и ще се изпусна :)))))))Между 250000-500000 евро... ХахахахахахахахахаахахаххахахахаСмяяяях, смяяях, леле, не е истина, колко кьорав и гл<у>пав народ има. Да ви светна само.. Наличието на една къща от примерно 500кв.м. лукс на страхотно място, на цена от 300000 не означава авроматично, че ще се избием да купуваме коптори за по 50000, нали?? Има ли още балъци бре??? Къде ви е акъла? Лихвите тепърва ще летят.. Не четете ли?

90

Камаз

преди 2 месеца

До 95Във вилната зона ( социалистическата) няма месни.