Снимка: архив, БГНЕС

Нараства търсенето на къщи и парцели близо до София. Цените на къщите са в широк диапазон в зависимост от това в какво състояние е имотът. На пазара могат да се намерят нови и обзаведени къщи, като цените им варират между 250 хил. и 500 хил. евро, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти, цитиран от „Труд“. Търсенето на парцели в рамките на година е нараснало близо два пъти.

Още по темата
Търсенето на жилища в София и околностите продължава да надвишава предлагането, въпреки активното строителство. Повечето купувачи вече са много добре информирани и знаят точно какво търсят. Много от сделките се случват на първоначално обявената от продавача цена, без да има каквито и да било преговори за отстъпки. Най-голямо е търсенето на двустайни и тристайни апартаменти, като близо 30% от сделките са с инвестиционна цел.

Сделките на двустайни апартаменти в столицата най-често се осъществяват на цени между 90 хил. и 130 хил. евро, а тристайните струват от 120 хил. до 170 хил. евро. Тези стойности могат да варират в зависимост от това дали имотът е завършен и има ли налично паркомясто, посочват от консултантската компания.

Най-търсените квартали в столицата са Лозенец, Център, Младост, Кръстова вада, Манастирски ливади, Малинова долина, Обеля, Овча купел и Витоша. Повишен интерес има и в някои части на Люлин, където строят нови сгради, а цените на жилищата са все още приемливи в сравнение с други квартали на София.

Основните предпочитания на купувачите са жилищата да са с просторна дневна и повече помещения, което вече се е превърнало в необходимост предвид възможността за работа от вкъщи. Запазва се тенденцията най-търсени да са апартаментите монолитно строителство, като много сделки има още на етап в строеж.

В цените “на зелено” има повишение и средно за София те вече са между 1000 евро и 1200 евро на кв. м и 1200-1500 евро на кв. м. за имот пред Акт 16. За по-луксозни сгради могат да достигнат и нива от 1600-1900 евро на кв. м. Най-активно е предлагането в кварталите Витоша (1350 евро/кв. м), Малинова долина (1300 евро/кв. м), Бояна (1330 евро/кв. м) и Овча купел (1130 евро/кв. м ).

Ръст има и при наемите на жилища. Въпреки че и наемите на жилищата се покачват, някои собственици са склонни на отстъпки, за да се стигне до сделка. Най-предпочитани от наемателите са кварталите Лозенец, Гео Милев, Хаджи Димитър и Младост, а често търсят и имоти, намиращи се близо до университетите и метростанциите в столицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase