Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет ще гласува на предстоящото си заседание в четвъртък отпускането на 150 000 лева от бюджета на общината за превоз на деца от подготвителни групи и ученици от І до VІІ клас през новата учебна година.

Предложението е в изпълнение на Стратегията за развитие на образованието в Столична община 2016 - 2023 година и осигуряване на равен достъп до образование за всички деца и ученици в задължителна училищна възраст от районите „Красна поляна”, „Възраждане” и „Овча купел”.

Още по темата
Ежегодно столичната дирекция „Образование” осъществява периодичен контрол на училищата в засегнатите райони и резултатите показват, че през 2021/2022 учебна година броят на обхванатите деца е 308. По данни на директорите на 67 ОУ ,136 ОУ и 66. СУ, учениците продължават образованието си до завършване на първи гимназиален етап на средно образование или до завършване на средно образование.

Положителен факт е, че осигуряването на транспорт до училище на децата от предучилищна възраст (на 5 и 6 години), невладеещи български език, осигурява добра подготовка за постъпването им в първи клас.

Коментари Напиши коментар

13

До социолозите

преди 1 месец

От години в страната ни функционират какви ли не изследователски групи, които проучват уж важни за обществото ни проблеми и се финансират Бог знае от кого. Предлагам им да направят едно интересно проучване - когато тръгнат автобусите, финансирани с НАШИТЕ 150 000 лв, да установят самоличността на децата в тях. После да намерят данни за родителите им и ДА ПРОВЕРЯТ дали някой от тях е плащал някога данъци на Софийската община? Докога Фандъкова и компания ще пилеят наши пари, за да угодят някому?!

12

Хвърлят на вятъра

преди 1 месец

наши пари и дори не ни питат дали сме съгласни! Има обществен транспорт, тези деца могат да пътуват до училище като нашите. Повечето от бащите им имат лични автомобили и се водят постоянно безработни. Щом е така, сам да кара децата си до училище, вместо да се излежават по цял ден, а вечер да пият по кръчмите. През нощта пък развиват специфични дейности и затова денем им се спи и ги мързи да станат. А пък ние бу.да.лите работим и си плащаме данъците, та управляващите да ги харчат за кефа на тези!

11

Файда няма

преди 1 месец

Ако не иска да учи, и с лимузина да го закарат до училището, то просто няма да влезе в клас, а ще се мотае по двора докато стане време да си вземе полагаемата му се безплатна храна и да си тръгне за вкъщи. Тези от по-заможните семейства и толкова няма да чакат, защото храна не им липсва у дома. Вкарат ли го насила в класната стая, ще пречи на останалите деца и на учебния процес, а учителката не смее да му направи по-строга забележка, защото близките му ще дойдат да я бият.