Снимка: Bulgaria ON AIR

Вече над две години дете живее без здравни осигуровки, без родина и официално вписани родители. Сара, която отдавна вече не е пеленаче, все още чака да получи гражданство, което за пореден път ѝ бе отказано, защото има две майки.

Сара е родена през 2019 година в Испания. Тя има акт за раждане, в което са вписани имената и на двете ѝ майки - Калина и Джейн. Детето обаче не може да получи испанско гражданство, тъй като родителите ѝ са от Великобритания и България.

Сара не може да стане гражданин на Острова, тъй като едната от майките ѝ е родена в задгранична територия. Така единственият вариант пред детето е да получи българско гражданство, което обаче се оказва по-трудно от очакваното. За целта трябва да се впишат имена на майка и баща или само на майка.

Когато правят опит да впишат само едната майка - общината изисква доказателство, че тя е и биологичната майка. Калина и Джейн отказват да предоставят тази информация.

Според техния адвокат искането е неоснователно и дискриминира детето въз основа на сексуалната ориентация на неговите родители.

"За нито една хетеросексуална двойка, която се връща от чужбина с родено дете там, не се изисква такава информация. Те не посочиха закон, на който основават това свое искане", каза адвокатът Деница Любенова.

След като майките отказват да предоставят здравните документи, Столичната община, район "Панчарево", отказва гражданство на детето. Казусът стига и до съда на ЕС. Според решение на съда, България е длъжна да издаде паспорт на детето.

Малко по-късно пък Административният съд София-град отмени отказа на столичния район "Панчарево" да издаде документа на детето. Преди няколко дни от района внасят жалба срещу решението на съда.

В официална позиция на общината се посочва, че администрацията не може да издаде български акт за раждане, тъй като не са представени необходимите документи относно биологичната майка на детето.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase