Снимка: Кадър, БНТ

Пореден протест срещу застрояването в София - този път живеещите в кв. "Обеля" се обявиха срещу изливането на бетон в междублоково пространство до бл. 260.

Миналата седмица за 40 минути теренът е бил ограден, обяснява пред БНТ Мария Лакова. Имало е момчета с черни тениски и хората не са имали възможност да реагират. "Това се случва в работен ден, рано сутринта", обясни жената.

"Решени сме отново да протестираме, не е единственото място в квартала, е предвидено да бъдат застроени. Инфраструктурата не позволява всички тези строежи - къде ще учат всички деца, детски градини", коментира Лакова. Според нея е важно да се разбере как теренът е станал частен и колко пъти е бил препродаван общинският терен.

Пред БНТ Стефка Иванова, адвокат на инвеститора, каза, че няма нарушение на закона, нито на нормите, които позволяват застрояването на терена, всички документи са съгласувани с администрацията на общината. Правени са проверки, те не са установили нарушения, каза Иванова.

Допълни, че ако им бъде предложена замяна с друг терен, ще преценят дали е в техен интерес, но до момента темата не е била обсъждана.

Главният архитект на район "Връбница" Симеон Симеонов заяви, че проеверка е константирала, че не се засягат терени от зелената система. Към настоящия момент разрешението за строеж е в сила, каза Симеонов.

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 6 месеца

До sofetoНе от колективизация бе умнокрасивитет надрусан - ПРИВАТИЗАЦИЯТА (кражбата) и то на градски терени е проблема.

37

Бай Пешо

преди 6 месеца

Стройте още, нека не остане и квадрат незастроена площ. Софиянците като мене, повечето отдавна вече са се изнесли, илив провинцията или в чужбина. В момента 90% от т.н. софиянци са родени нейде в прованса. Купувайте апартаменти, идвайте селяни. След 3-4 години ще давате апартаментите които имате по 2 за лев, или ще заменята ТРИ кутийника за един декар земя на село. Но няма да има кой да ви се върже. Войната скоро ще прерастне в световна, а вие ми говорите за разстеж имоти и т.н. идва КРИЗА...

36

Ицо

преди 6 месеца

След десет години, столичани ще давате луди пари за селски имоти, само и само да видите малко простор и зелена трева. И сега в петък следобед бягате от София с *** газ, а ще дойде ден няма да искате и да се връщате.