Снимка: Bulgaria ON AIR

От актуализацията на бюджета зависи запазването на градския транспорт в столицата. Заплатите за служителите за този месец вече са осигурени, но не е ясно дали ще има пари за следващия.

В момента няма достатъчно средства за заплащането на електричество, гориво и резервни части, предава Bulgaria ON AIR.

Аспарух от 6 години работи като шофьор в столичния градски транспорт. Признава, че обича работата си, но ако не получава заплата, ще се наложи да я смени.

"Надали има нормален човек, който да не се притеснява в тази ситуация. Всички имаме семейства, кредити, чудесии. В банката като отида и като кажа, че градският транспорт е в тежко положение, няма да ми опрости кредита, нито в магазина", коментира той.

Заплатите на близо 7000 души, които работят в столичния градски транспорт, остават под въпрос. 144 млн. лева са задълженията на градския транспорт, а в момента се плащат само заплати и част от разходите за горива.

"Не става въпрос, че ще останат изцяло без възнаграждения. Проблемът е, че вече трудно се генерират тези средства. Може да се изпитва затруднение във времето, в един момент тези 144 млн., които не достигат, ще си кажат тежката дума и няма да може да се осигурява и да има транспорт", изтъкна общинският съветник от ПГ на ГЕРБ Зафир Зарков.

Ако правителството не вземе мерки, може да се стигне и до пълно спиране на градския транспорт в София. Засега се обмисля той да премине на разредено лятно разписание не от 15 юни, а още от 1-ви.

"Екшън планът е максимално разреждане или спиране на транспорта. Тази година 170 млн. лева от бюджета на общината дадохме за подкрепа на градския транспорт. Това са 36% от данъчните приходи", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Софиянци също се притесняват от евентуално спиране на градския транспорт, но дори времето за чакане по спирките да се увеличи, те ще продължат да го ползват. А автобусните превозвачи са категорични, че ако не им се плаща заплатата, ще организират протест.

На 18 май работещите в столичния градски транспорт излизат на протест на няколко ключови кръстовища в София. Те се надяват това да провокира бъдеща среща с премиера и министъра на финансите.

 

Коментари Напиши коментар

85

Аз

преди 1 месец

Май ще се окаже, че единсвеният изход е да взаимстваме решението на румънците за проблема "Чаушеско".

84

Zzz

преди 1 месец

Е за какво ни е транспорт? Нали си имаме фашистко украинско знаме на общината.Укрите и те могат да се возят без пари. Българите вълци ги яли. Без транспорт,без заплати,без пари.

83

Анонимен

преди 1 месец

Спрете го напълно Фандъкова моля , ДайБългарският електорат и този на ПП , Чалгаристан и БКП , да им е тежко .