Снимка: БГНЕС
София е първата столица в Европа с таксономичен анализ. За тази цел са разработени шест мащабни проекта, един от които е за внедряване на водородни технологии в обществени сгради за намаляване на конвенционалните горива. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция „Диджитъл София – умен град“ в столицата.

Така всеки един проект, който общината ще реализира в бъдеще, ще е съгласно Зелената сделка и финансиран срещу доказани резултати, посочи Фандъкова. Тя изброи проектите в тази посока, по които работи Столичната община. Първият е за зелени детски градини и училища, вторият - за електрически автомобили за споделено пътуване, с които биха се спестявали 15 хил. тона въглеродни емисии на година.

Третият е за центъра за обработка на големи данни, който ще следи парникови газове, енергия в MWh, екстремните метеорологични явления и други данни. Четвъртият е за пречистващи филтри, които в реално време измерват нивото на фините прахови частици, петият - за внедряване на водородни технологии в обществени сгради за намаляване на конвенционалните горива. А последният е зелена електрическа жп линия от гара Яна до ТЕЦ "София" за транспорт на RDF-горивото. Тя би спестила над 8 хил. автомобилни курса на година, каза Фандъкова.

Тя посочи, че общината развива услугите за гражданите за ползване на градския транспорт и паркирането в града. От няколко месеца любимият начин на заплащане в градския транспорт е с банкова карта - вече близо 70% от всички еднократни билети продадени от Центъра за градска мобилност са електронни, посочи Фандъкова и коментира, че така пътуването става по-удобно и изгодно. Удобен начин е и онлайн плащане чрез мобилното приложение МПАСС, отбеляза столичният кмет.
 
Тя съобщи още, че София е първата община, която въведе електронното заявяване на разрешение за строеж и други градоустройствени услуги. Мобилно приложение Nag.Mobile осигурява данни от планове за регулация и др. Вече 20 000 потребители са се възползвали от мобилното приложение. Разработихме и 17 нови електронни услуги за разрешаването на устройствени процедури и одобряване на подробни устройствени планове, с които скъсяваме сроковете и гарантираме повече публичност. Само от началото на март до 11 април са подадени 150 заявления, които от хартиени сме направили дигитални с електронен съгласувателен лист, каза Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase