Столичният общински съвет (СОС) взе решение площад в София да носи името "Героите на Украйна", а друг – на руския опозиционер Борис Немцов.

Общинските съветници подкрепиха решението за площада "Героите на Украйна" с 32 гласа "за", 16 – "против" и двама въздържали се. Вносители на доклада са общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски и Борислав Бориславов.

Още по темата
Според доклада става въпрос за именуване на безименно пространство от двете страни на бул. "Драган Цанков", разположено между паркинга на парк-хотел “Москва” и бул. "Драган Цанков” и от югозападната страна - пространството между бул. "Драган Цанков”, ул. “Никола Мирчев”, ул. "Незабравка" и оградата на посолството на Руската федерация в България.

Другият доклад за именуване на озеленено пространство в район "Изгрев" с името площад "Борис Немцов", също бе одобрен от СОС.

Споровете "за" и "против" подобни символични действия на съпричастност към украинските граждани продължиха близо два часа.

Малина Едрева от ГЕРБ-СДС настоя, че с настоящото предложение София става част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна чрез преименуване на общински обекти в непосредствена близост до посолствата на Руската федерация и застава редом с Атина, Вашингтон, Вилнюс, Копенхаген, Лисабон, Лондон, Осло, Прага, Рига, Тирана, Торонто, където подобно решение се обсъжда или вече е взето.

Тя подчерта, че става въпрос за ценностен избор и подчерта, че възможността на една страна да се самоопредели в европейската си перспектива, е била отнета от друга абсолютно безпрецедентно.

Общинските съветници от „БСП за България“ обаче настояха, че този символизъм „не е целесъобразен“ за България.

"Против" бяха и общинските съветници от "Патриоти за София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase