Снимка: БГНЕС, архив

Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на Столичната община за 2022 г. на извънредно онлайн заседание днес. От общо 60 общински съветници "за" гласуваха 33-ма, 27 бяха против. Против бюджета се обявиха групите на "БСП за България" и "Демократична България", както и независимите общински съветници Методи Лалов и Борис Бонев.

По време на обсъждането на бюджета Стефан Марков, председател на комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет (СОС), каза, че без да увеличава данъчната тежест за гражданите, бюджетът за 2022 г. осигурява изпълнението на основните общински дейности и се стреми към ускорено подобряване на градската среда.

Трябва да признаем, че има и немалко рискове пред изпълнението на бюджета за 2022 г. - негативно развитие на пандемията, продължителна война в Украйна, висока инфлация и др., които може да наложат актуализация на бюджетната рамка в течение на годината, посочи Марков. Той припомни, че проектът на бюджет предвижда разходи в размер на 2 100 525 462 лева.

В сравнение с първоначалния бюджет за 2021 г. е заложен ръст от 11 процента (или със 208 млн. лв.). При запазване на данъчната тежест на същото ниво от миналата година, това е оптимален ръст на бюджетните разходи, който ще позволи общината да изпълнява обичайните си функции, както досега, като увеличи още малко инвестиционната си активност. Положителен момент е, че 85 млн. лв. от увеличените разходи всъщност са за инвестиции. Ръстът на разходите се финансира основно от заеми, от държавната субсидия и от местните данъци, каза Марков.

Той информира, че малко над 100 млн.лв. е увеличението на делегираните от държавата дейности, които формират 38% от всички дейности и се финансират с държавна субсидия.

Планира се по-голям бюджет спрямо миналата година, за да може да се покрият увеличените текущи разходи и все пак да се обезпечи ресурс и за реализацията на стратегическите ни приоритети във възможно най-голяма степен, каза Марков. Той информира, че собствените приходи продължават да формират 40% от столичния бюджет.

Капиталовите разходи се увеличават с 16% спрямо плана за 2021 г. или с 82,6 млн. лв. Общата сума на инвестиционния бюджет възлиза на 594 млн.лв. (28% от бюджета), от които едва 15 млн.лв. са целева капиталова субсидия от държавния бюджет, посочи Марков.

Той уточни, че половината от амбициозната капиталова програма са средства, които се очаква да бъдат финансирани от европейските оперативни програми по спечелени от общината проекти. Въпреки дългия списък от обекти в капиталовата програма, остават немалко такива (предимно в образователната инфраструктура – детски градини, ясли и училища), които имат проектна готовност, но няма финансова възможност за реализацията им през настоящата година. Увеличават се с почти 100 млн.лв. инвестиционните заеми, които ще финансират изграждането на Третия лъч на метрото и на градските рингове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase