Снимка: БГНЕС

Поредна къща в столицата, носеща духа на Стара София бе съборена. За институциите всичко е наред, за софиянци обаче е въпрос на бранене на историята на града, която носят подобни сгради.

"За пореден път се случва подобен казус поради грешките и проблемите в цялата система за опазване на културното наследство – от процеса на изследване кои обекти са ценни и да бъдат обявени, до това да бъдат опазени", каза пред БНТ арх. Любо Георгиев от Сдружение за градски политики.

"В София има над 1400 обекта недвижимо културно наследство. 800 от тях са само декларирани, което значи, че присъстват в списък и поради някаква причина са сложени в него. Но за много от обектите не са направени режимите и не са обявени. На практика не знаем защо и с какво са ценни, по какъв начин трябва да се опазят и какво може да се прави с тях. Само 600 от 1400-те обекта, имат обявен статут" изясни той.

Георгиев коментира, че има "голяма каша" с документацията на обектите. Част от нея е в хартиен формат и това пречи за осмислянето кое е ценно, както за обществото, така и за специалистите. Невидимостта на данните спомагат да бъдат по-лесно манипулирани.

" Националния институт за недвижимо културно наследство работят специалисти, които вместо да се занимават с оценка, деклариране, вписване на режими и т.н., те отделят основното си време в папки, хиляди преписки, картончета поради архаичността на системата", съобщи той.

Архитектът допълни, че процесът трябва да е свързан с дигитализация на цялата информация, която се отнася за един обект. А за това са нужни пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase