Общ преглед

Високите цени на горивата в страната в съчетание с огромния брой заразени с COVID, поставени под карантина, доведоха до осезаем спад на колите в трафика на столицата, предаде БГНЕС.

В час пик в работните дни се чакаше часове в задръствания, а от няколко дни традиционното чакане по светофарите е сведено до минимум. Ако доскоро почти беше невъзможно да се паркира в центъра на София и в прилежащите райони и понякога хората обикаляха по няколко пъти, за да открият свободно място, сега този проблем е изчезнал. На паркингите могат да се намерят свободни места.

Отсъства и голямото петъчно задръстване, което се образуваше традиционно в следобедните и вечерни часове по бул. „Цариградско шосе“ от Орлов мост в посока двореца „Врана“.

Друг резултат от високите цени на горивата е, че все по-често могат да се видят да пътуват в една кола повече от един човек въпреки ситуацията с COVID.

Липсата на трафик се отрази и на въздуха в столицата, която традиционно в това време на годината е в челните места на световните класации по замърсяване. Справка в световната система за градовете с мръсен въздух Iqair поставя София на 39-то място, което е спад с около 20 места.

Цената на горивото пък на различните бензиностанции се движи в диапазона 2.35 - 2.60 лв. за литър бензин, и 2.53 - 2.64 лв. за литър дизел.

Справка за цените на горивата в системата Fuelo сочи, че от 13 януари насам започва стабилен ръст на цените на дизела и бензина. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар